Народният съд във виетнамския град Хошимин постанови смъртна присъда за

...
Народният съд във виетнамския град Хошимин постанови смъртна присъда за
Коментари Харесай

Във Виетнам осъдиха на смърт една от най-богатите жени в Азия заради имотна измама

Народният съд във виетнамския град Хошимин постанови смъртна присъда за 67-годишна бизнесдама, направила най-голямата финансова машинация в историята на страната, заяви Би Би Си.

 

Процесът завърши рекордно бързо – малко над един месец. По време на него излиза наяве, че Лан и съучастниците ѝ са източили голямата сума от банка Ѕаіgоn Јоіnt Ѕtосk Соmmеrсіаl Ваnk (ЅСВ). Банката е била следена от нея посредством подставени лица.

Тронг Май Лан, собственичка на компания за недвижими парцели, бе приета за отговорна за източването на 44 милиарда от една от най-големите банки във Виетнам в продължение на 11 години. Лан бе упрекната в заграбване, подкупи и нарушавания на банковите правила.

 

Историята на Лан е почтена за игрален филм. Започва кариерата си като козметик. През 1992 година основава строителната компания Vаn Тhіnh Рhаt. В следствие основава още доста компании, само че главната остава Vаn Тhіnh Рhаt.

Процесът, който стартира на 5 март и завърши по-рано от плануваното, идва като част от акция против корупцията, която водачът на ръководещата Компартия Нгуен Фу Тронг дава обещание от години, въпреки и с малко действителни резултати.

Присъдата обаче е необичайност в азиатската страна, въпреки и да не е изненадваща на фона на огромната машинация.

 

Тронг Май Лан е взела заеми за 44 милиарда $ от Saigon Commercial Bank посредством подставени лица и кухи компании.

 

Според прокурорите самата Лан е присвоила 12,5 милиарда $, а общите вреди в този момент възлизат на 44 милиарда $, като полицията е идентифицирала към 42 000 жертви на измамата.

Магистратите постановиха още бизнесдамата да върне 27 милиарда $, само че от прокуратурата разясниха, че евентуално това в никакъв случай няма да се случи.

2700 души са били призовани да дадат показания по време на процеса, а 10 държавни прокурори и към 200 юристи са взели участие. Доказателствата са събрани в 104 кашона с общо тегло шест тона. Заедно с Тронг Май Лан пред съда са застанали още 84 обвинени, а самата тя e пледирала, че е почтена.

Вестник Thanh Nien, представен от Ройтерс, заяви, че останалите 84 обвинени по делото са получили присъди, вариращи от пробация от три години до пожизнен затвор.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР