Народните представители от Временната комисия Нексо изслушаха председателя на Комисията

...
Народните представители от Временната комисия Нексо изслушаха председателя на Комисията
Коментари Харесай

НАП и КФН не откриха нарушения в Нексо: Компанията не предлага услуги в България и не е финансирала партии

Народните представители от Временната комисия " Нексо " изслушаха ръководителя на Комисията за финансов контрол (КФН) Бойко Атанасов и изпълнителния шеф на Национална агенция за приходите Борис Михайлов. По време на съвещанието стана  ясно, че компанията  " Нексо " няма лиценз и не предлага услугите си в страната ни. При инспекциите на фирмата не са установени финансирания на партии, само че също така сега Национална агенция за приходите ревизира физически и юридически лица от компанията Ен Ди Ес ЕООД, съобщи БГ он ер.

Председателят на КФН Бойко Атанасов изясни, че след направената инспекция се е оказало, че " всички сдружения " Нексо " нямат лиценз и в никакъв случай не са имали лиценз в КФН, не са вписани в регистрите и в никакъв случай не са били. Освен това, те не участват и в листата на разпознатите капиталови медиатори, които имат право да реализират активност на територията на страната посредством даване на услуги и действия ", акцентира той.

Атанасов заяви, че  " през последните три години са получени 6 сигнала за компании, свързани с компанията " Нексо ". Три от тях са препратени за подготвеност и възможни инспекции на Българска народна банка, а един от тях е изпратен към Национална агенция за приходите ", посочи той. И отбеляза, че на територията на България и Естония не се дават тези услуги. По думите му " Нексо "  ръководи активността си въз основата на законодателството на Англия и Уелс.

Атанасов е безапелационен, че нямат информация дали от компанията са се срещали с представители на Българска народна банка. Той уточни, че няма сигнали и запитвания по отношение на активността на сдружението " Нексо " от други регулатори. Той разяснява и дали КФН има информация и данни за това дали " Нексо " са финансирали партии и политици: " Ние следим това, което се случва на финансовия пазар, няма установени финансирания на партии и на избрани лица. Не сме установили сходна активност, било то посредством финансови принадлежности - акции, облигации и други ", безапелационен е ръководителят на КФН.

Изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Борис Михайлов посочи, че " по отношение на " Нексо " има доста компании - " Нексо " AG; " Нексо " Service в Естония, не е изключено да има и още " Нексота ", само че нито едно не е записано в България. В страната е работило сдружението Ен Ди Ес ЕООД и в него работят 571 чиновници. На компанията сме създали 14 инспекции и 4 проверки. В целия интервал от време не се е открила противозаконна активност и нямаме никакви данни за тероризъм и ОПГ, няма установени финансирания на партии ", изясни той, представен от БГНЕС.

Михайлов разяснява и какви ограничения са подхванати, откакто от прокуратурата сa разкрили притеснителни данни за компанията " Нексо ". " Започнахме инспекция на голям брой юридически и физически лица след брифинга на прокуратурата по случая " Нексо ", посочи той. Изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите уточни, че инспекцията лишава повече време - срокът е 3 месеца. Той изрази подозрение, че може да се открият някакви нарушавания след инспекциите. " По-скоро евентуално ще установим разлика в заявените приходи и това, което имат ", предвижда Михайлов. Той акцентира, че в страната и в Европейски Съюз няма регулации за действия, свързани с криптовалути.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР