Наред с придаването на изключителна сладост, надвишаваща няколкостотин пъти тази

...
Наред с придаването на изключителна сладост, надвишаваща няколкостотин пъти тази
Коментари Харесай

Билката стевия допълва лечението на лаймска болест


Наред с придаването на изключителна наслада, надвишаваща няколкостотин пъти тази на захарта, стевията има и един необикновен непряк резултат. При това – доста положителен. Проучване демонстрира, че стевията има изявени антибактериални свойства , а особена нейна цел е бактерията Borrelia burgdorferi – причинителят на лаймска болест .

Със стоплянето на времето кърлежите се засилват, а рискът от заразяване с лаймска болест нараства. Добре е да знаем, че паралелно с антибиотиците , някои естествени средства обезпечават спомагателна отбрана против подлото заболяване.

Билката стевия (Stevia rebaudiana) е най-популярна като естествен подсладител. Тя е извънредно богата на някои гликозиди, на които точно се дължи сладостта й. Те се значат като стевиогликозиди, а най-добре проучени са веществата стевиозид и ребаудиозид . От няколко години обаче гликозидите в състава на стевията отстъпват по известност на други биоактивни субстанции с мощно бактерицидно деяние, ориентирано и към причнителите на лаймска болест.

Лаймската болест е известна и с названието „ великият подражател “, тъй като признаците й наподобяват тези на редица болести и диагностицирането й е доста мъчно. Това е причина и диагнозата постоянно да се слага в напреднал етап, което от своя страна затруднява и лекуването . Проучване от 2015г. сочи, че резултатът от него е по-задоволителен, в случай че приемът на антииботици се добави и с естествени артикули. Учените все по-отчетливо концентрират вниманието си върху естествени екстракти, а водещо място измежду тях заемат продуктите, извлечени от стевия.

Бактериите от типа Borrelia burgdorferi се срещат в разнообразни форми, всяко от които е извършител на лаймска болест. Проучванията демонстрират, че екстрактите от листа на стевия демонстрират бактерицидно деяние против всяка една от тях, в това число против тънкия биофилм, който бактериите от жанр Borrelia постоянно образуват и в който си тип са най-устойчиви на антибиотичното деяние.

Свързани публикации.. Може ли стевията да предотврати затлъстяването? 0 Стевия – най-сладката билка 1 Лаймска болест – ставни и неврологични признаци, месеци след захапване от кърлеж 0

Лабораторни изпитвания демонстрират, че екстрактът от листа на стевия носи сравним антибактериален резултат с този на обичайно назначаваните против лаймска болест антибиотици .

Антибактериалното деяние на стевията занапред ще се преглежда задълбочено, само че досегашните данни са задоволително показателни за това, че билката може да се употребява за допълнение лекуването на лаймска болест. Този резултат се прибавя към изгодите от стевията за управление на кръвната захар и ускорение на отслабването . Новите данни за биоактивния капацитет на билката демонстрират, че тя може да се преглежда като един от най-ефективните естествени антибиотици. Очаква се приложението й в битката с лаймската болест да става все по-комплексно в идните години.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР