Нарастващия брой сателити в околоземна орбита създава светлинно замърсяване, което

...
Нарастващия брой сателити в околоземна орбита създава светлинно замърсяване, което
Коментари Харесай

Астрономи алармират за заплаха от мегасъзвездията от сателити

Нарастващия брой спътници в околоземна орбита основава светлинно замърсяване, което се трансформира в световна опасност за научните наблюдения. Това се оповестява в поредност от публикации, оповестени в списание Nature Astronomy и представени от

Повече устройства в околоземна орбита ще усилят количеството галактически отпадък. Това от своя страна ще докара до бързо увеличение на яркостта на нощното небе дружно със сериозен риск от конфликт на спътници с обекти със сантиметър размер, предизвестяват учените. Растящият трафик в ниска околоземна орбита ще докара до загуба на астрономически данни и ще понижи опциите за наземни открития, защото слабите астрофизични сигнали от ден на ден се губят в шума, означават още те.

Симулации да вземем за пример демонстрират, че за обсерваторията Вера Рубин с великански телескоп, който сега се построява в Чили, най-тъмната част от нощното небе ще стане със 7,5 % по-ярка през идващото десетилетие. Това ще добави близо година спомагателни наблюдения на цена от почти 21,8 милиона $.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР