Напрежение между президентство и правителство. Държавният глава Румен Радев даде

...
Напрежение между президентство и правителство. Държавният глава Румен Радев даде
Коментари Харесай

Таксата за пренос на руски газ скара правителство и президентство

Напрежение сред президентство и държавно управление. Държавният глава Румен Радев даде на Конституционния съд наложената енергийна такса за транспорт на съветски природен газ през страната ни. От ръководещото болшинство го упрекнаха в отбрана на ползите на Москва.

Таксата от 20 лева за мегаватчас за транспорт на съветски газ през България беше гласувана от Народното събрание преди по-малко от месец и влезе в действие от 13 октомври. Мярката беше призната като част от рестриктивните мерки към Русия, поради войната в Украйна. Днес президентът даде решението на Конституционния съд. В позиция президентът декларира, че „ недомислените законодателни дейности опонират на Конституцията, европейското право и заплашват „ Булгартрансгаз “ с банкрут. Част от аргументите - не е ясно дали въведената вноска е налог, такса или мито. Радев отбелязва още, че сред страните членки на Европейски Съюз е въведена възбрана освен за мита, само че и за едностранно налагане на всевъзможни сходни такси, а при връзките с трети страни се ползва обща европейска цена.
Снимка: Народоосвободителна въстаническа армия
От държавното управление обаче видяха скрити претекстове. „ Учудващо е, че президентът не пази националния интерес. Поне не го пази по този начин, както аз го разбирам. Националният интерес е ползата на България, а не ползата на съветската федерация и на „ Газпром ". С това си деяние Радев се разгласи като бранител на регулатора. Това е позор за президентската институция ”, разяснява финансовият министър Асен Василев. Той изясни, че осъществяването на закона няма да бъде спряно и първите вноски се чакат на 14 ноември.

Министър-председателят Николай Денков също не подмина тематиката: „ Това сезиране не е правомерно и не трябваше да го прави. Това е срещу ползите на България. Може би пази ползите на други страни – Русия, Унгария, Сърбия, не знам. Но това не пази българските ползи ”, безапелационен беше министър председателят.
Снимка: Народоосвободителна въстаническа армия
Таксата визира преноса на газ от „ Турски поток ", който през България се транзитира към Сърбия и Унгария. Те към този момент разкритикуваха мярката. Газопроводът през страната ни към Сърбия е и единственият метод, по който Северна Македония се доставя с газ. Вчера от РСМ също предизвестиха, че в случай че бъдат наранени, ще изискат обезщетение. „ Таксата не оскъпява газа на нито една от тези страни, тъй като са с точка на доставка. Тя само ще понижи таксите на „ Газпром ”, уточни Асен Василев.

От Европейската комисия също нямало възражения. Във връзка с таксите, министър председателят изясни, че е провел диалог с отрасловия комисар. „ Ако имат някакви мнения по техническата реализация, ще ги изпратят. Никой не е споделил, че тази такса не е правомерна ”, добави той.

Управляващото болшинство в Народното събрание също отбрани гласуваната мярка и разгласи, че няма да направи крачка обратно. „ Приветствам дейностите на държавното управление. Неслучайно пръв съм се подписал. И когато преди време го строяхме („ Балкански поток ”, бел. ред.), с цел да не ни обикалят през Турция, Гърция и под дърво и камък, дадохме на българския народ инструмент освен да печели, а да въздейства върху геополитическите събития на Балканите ”, разяснява водачът на ГЕРБ Бойко Борисов. „ Това, което президентът прави, е да лиши от 3 милиарда доходи държавния бюджет идната година и да обслужи съветския интерес ”, счита Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

Мотивите на президента, че мярката е противоконституционна, поддържаха със своя позиция от „ Възраждане ”. Останалите парламентарно показани обединения не разясниха тематиката.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР