Направените промени в Конституцията ще имат нулев ефект върху качеството

...
Направените промени в Конституцията ще имат нулев ефект върху качеството
Коментари Харесай

Окръжният прокурор Ваня Ненкова: Промените в Конституцията ще имат нулев ефект върху качеството на правосъдието

Направените промени в Конституцията ще имат нулев резултат върху качеството на правораздаването, а точно това следва да стои на напред във времето, сподели в изявление за Българска телеграфна агенция окръжният прокурор на Видин Ваня Ненкова.

Нейният професионален път минава напълно в прокуратурата. Преди 20 години Ненкова стартира трудовата си кариера като младши прокурор, минава през длъжността прокурор и административен началник на Районна прокуратура. В момента е областен прокурор и административен началник на Окръжна прокуратура - Видин. 

На въпрос за мнението ѝ по отношение на измененията в Конституцията, в частта „ Съдебна власт ”, Ненкова напомни, че народните представители от Седмото Велико национално заседание одобряват Конституцията от 12 юли 1991 година, като се стремят да изразят волята на българския народ и стъпвайки на полезностите независимост, хуманизъм, тъждество, правдивост и толерантност, издигайки във висш принцип правата на личността, националното и държавно единение. Считам, че последвалите промени в главния закон от декември 2023 година са последното, от което България имаше потребност, съобщи Ненкова. Промените наподобяват прибързани и недомислени. Те минаха маскирани зад оправданието, че без тях няма по какъв начин да се реализира заветната цел – правосъдна промяна. А тя сякаш стига единствено до Прокуратурата на Република България с готовност за надзор - да бъде овладяна и подчинена, посочи тя.

Основната смяна в глава „ Съдебна власт “ се отнася до промени в структурата, мандата и функционалностите на основния прокурор. Така институцията основен прокурор е лишена от две нейни конституционни пълномощия - контрол за правда и методическото управление във връзка с активността на всички прокурори, разяснява Ненкова. По думите ѝ тези пълномощия са извънредно значими за хората. Чрез тях се подсигурява вярното използване на закона, без да се визира вътрешното разбиране и независимостта на прокурора, както и опцията да се подхващат дейности за анулация на незаконосъобразни актове. Последното разрешава на страната в лицето на прокуратурата да работи, когато органите на изпълнителната власт със собствен акт са позволили нарушаване на закон, изясни тя.

Според Ненкова с преструктурирането на Висшия правосъден съвет (ВСС) се трансформира цялата правосъдна власт. Съгласно измененията Висш съдебен съвет се образува от 10 членове, от които основният прокурор е член по право. Шестима се избират от Народното събрание, като те не би трябвало да са настоящи прокурори и следователи, а от професионалната квота се избират единствено двама прокурори и един следовател. Предвиденото съответствие, в което превес имат определените от Народното събрание членове, основава действителна заплаха за взаимозависимост на прокуратурата от законодателната и изпълнителната власт, съобщи Ненкова. Промените са такива, че тези две управляващи ще имат решаваща роля и при решение на съществени кадрови въпроси, посочи тя.

Ненкова разяснява плана на нов Закон за правосъдната власт като акцентира, че прокурорите от Апелативен регион - София са изразили противоречие със наличието му. По думите ѝ то е най към този момент във връзка с образуването на кадровия орган на прокуратурата, а точно членовете, определени от Народното събрание, да имат превес.

Забележете, означи тя, това е единствено за кадровия орган на прокуратурата. И посочи, че сходен метод би довел до доста притеснителни резултати – прокурорите да бъдат назначавани, повишавани и дисциплинарно наказвани директно или непряко от политически ангажирани лица. Ненкова добави, че се основава и опция за интервенция в кадровата политика на правосъдната система от страна на адвокатското съсловие, защото е планувано оферти за претенденти за Висшия правосъден съвет и Висшия прокурорски съвет да могат да се вършат и от Висшия адвокатски съвет. В други текстове от плана също се следи нарушаване на съществени правила и неравнопоставеност сред съд и прокуратура, без да има ясни причини за това, разяснява още Ненкова. 

По думите ѝ обстановката, в която е сложена прокуратурата, е отвън всевъзможни рамки на рационалното. Ежедневно се тиражира по какъв начин прокуратурата не работи, магистратите са обвързани, вземат участие в някакви схеми. „ Искам отговорно да заявя, че прокурорите, които познавам и с които работя, стъпват на правилото на професионализъм и честност при осъществяване на служебните си отговорности ”, акцентира Ненкова.

Наличието на две държавни граници - с Република Румъния и с Република Сърбия, образува особеностите на територията, включена в региона на деяние на Окръжна прокуратура-Видин, изясни тя. Това обуславя и спецификата на типовете закононарушение, като на първо място те са за нелегално прекосяване на границата и за контрабанда, посочи Ненкова. Тя изясни, че делата за опит за нелегално прекосяване на мигранти през границата, са от компетентността на Районната прокуратура (РП). В множеството случаи това са жители на Афганистан, Сирия, Иран, а също и турски жители, които нямат позволение за престояване на територията на България. Целта им е търсенето на стопански по-стабилен живот, като се насочват към страните от Западна Европа. Трафикантите са най-вече турски или български жители, добави тя. От началото на 2023 година досега в РП-Видин са завършили към 60 каузи за нелегално прекосяване на държавната граница и към 35 - за превеждане или подкрепяне на лица да преминат нелегално през страната, заяви Ваня Ненкова.

По думите ѝ делата, свързани с контрабанда на артикули, оръжие, наркотични субстанции и други, са от компетентността на окръжната прокуратура. Тя даде образци за случай през предходната година навън високорисково наркотично вещество – хероин, на стойност повече от 4 млн. лева То е било прикрито в построен тайник на пода на транспортно средство, излизащо от страната към Румъния през „ Дунав мост 2 ”. Делото е импортирано в съда, посочи Ненкова. При различен случай митническите чиновници са открили нетипичен отвор на пода под седалката на лидера, затрупан с материал, наподобяващ каучук. След инспекция същият се дефинира като тайник вид „ двоен под “, в който бил укрит хероин на стойност повече от 1 млн. лева Подсъдимите по това дело са двама, като то също към този момент е в правосъдна фаза, изясни тя.

От 2023 година досега районните прокурори са работили по 93 каузи за домашно принуждение, заяви Ненкова. По всички каузи те реализират своите функционалности с изключително внимание, ориентирано към нарасналите условия за качество на работа и сполучливо привършване на производствата, съобщи тя.

Според мнението ѝ е налице добър синхрон сред прокуратурата и Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи във връзка с повдигането на обвинявания на водачи на моторни транспортни средства след приложимост на алкохол и/или наркотични субстанции.

Независимо какви законодателни промени ще настъпят, какво ще ни бъде вменявано, имам вяра, че и отсега нататък прокурорите ще дават отговор на публичните упования за сигурност и правдивост посредством професионално осъществяване на отговорностите си, означи Ваня Ненкова. 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР