Написах романа Днес не ми се излиза“ в изключителна еуфория,

...
Написах романа Днес не ми се излиза“ в изключителна еуфория,
Коментари Харесай

Неда Узунколева за дебютния си роман: Написах Днес не ми се излиза в изключителна еуфория, с огромна любов към героите

Написах романа " Днес не ми се излиза “ в изключителна еуфория, в доста изключително положение, с голяма обич към героите. Написах го и го оставих за 10 години, до през днешния ден. Това сподели създателят на романа Неда Узунколева в предаването " Човекът на фокус “ на Радио " Фокус “.

Тя показа, че от ранна детска възраст е желала да бъде публицист. " Тийнейджърските ми години минаха с диалози с приятелите ми, че ще създадем нещо грандиозно, ще реализираме велики неща. След като приключих гимназия, попаднах в един вакуум и се уплаших, че може би това са единствено приказки, бълнуване, и взех решение да потвърдя на себе си, че това не е по този начин “, описа Неда Узунколева.

Тя изпраща романа до няколко огромни издателства, които ѝ дават положителни ревюта и рецензии, само че отхвърлят да го разгласяват. " Реших, че това не е задоволително добър дебют за мен и го оставих. Записах публицистика в Софийския университет. Марин Бодаков е доста огромна част от този разказ, той постоянно ме поддържаше и ми споделяше да пиша. Сега усетих, че се връщам към тази книга, непрестанно нещо ми подсещаше за нея и ми тежеше. Казах си, че желая да го издам, с цел да продължава напред “, показа създателят.

Тогава кандидатства по Програма " Дебюти “ към Фонд " Култура “, която печели. " Беше доста значимо да намеря подобаващия редактор, само че не успявах, до момента в който не срещнах Або и издателство " Рива “, добави Неда Узунколева.

По думите й книгата е написана, с цел да въодушевява. Основните тематики в романа са за творчеството, свободата и младостта. " Тогава се вълнувах от екзистенциални, тежки тематики – 19 е подобаващата възраст за тях. Исках страстите на героите да са доста интензивни, докарани до прекаленост, каквито бяха и моите в този миг. Между живота и гибелта беше подобаващото пространство за това “, описа писателят.

Един от героите в романа е режисьор на 88 години. Той има 8 деца и не е излизал от жилището си в продължение на 8 години. Той си напомня блестящия си живот с изключителни триумфи в работата и несполуки в персоналния живот. Другият персонаж е психоложка, болна от рак. Тя е извънредно ерудирана, противовес на режисьора и свързващото звено с третия воин – Катерина, която е пациентът. Тя е на 20 и при започване на пътя си, описа Неда Узунколева. " И тримата герои са доста сложни за харесване. Психоложката е студена. Режисьорът прави незаконни действия. Той е толкоз егоистичен, че мъчно основава връзки, не го интересуват останалите хора, извънредно нечовечен е към тях. Той губи двама доста скъпи за него хора, това му повлиява и стопира да режисира. Единственото, което му е останало, е да си спомня. Катерина е объркана и взима доста неверни решения. За мен е  очарователна, само че може да бъде и дразнеща, неразбираема, досадна, неуместна, наивна за мнозина. Въпреки това, и тримата стават симпатични на читателя по някакъв метод “, добави тя.

Според редактора на романа Або с " Днес не ми се излиза “ Неда Узунколева прави извънреден дебют. " На Неда ще й бъде извънредно мъчно да се надскочи след подобен дебют. Много съм горделив от обстоятелството, че можах да работя по този текст и доста се веселя, че въодушеви и мен. Докато работех по този текст, изпитах въжделението да завърша втората книга от първия ми алманах разкази, който бях почнал преди две-три години. Вдъхнови ме да работя повече, да създавам, да пътувам, да извозвам време с околните си. В момента, значително подбуден от тази книга, пребивавам един доста благополучен, радостен живот “, показа той.

За героите в романа Або сподели: " Това са нетипични хора, за които читателят обича да чете, само че не дръзва да живее по този метод. Със своята младост, разсъдък и неумелост даже Неда съумява да показа доста забавно преживяване на историите. “

Редакторът описа, че Неда е реагирала съответно на всички негови мнения в процеса на работа по книгата. " На някои се запъна – и с право. Едно от местата - беше заглавието. Аз желаех да го трансформира, тъй като моята доктрина тогава беше, че има доста по-подходящо заглавие. Сгреших “, показа Або.

Премиерата на книгата е на 4 април в nOva art space на ул. " Съборна “ 3 в столицата.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР