Намирането на планети в обитаемата зона е само част от

...
Намирането на планети в обитаемата зона е само част от
Коментари Харесай

Астроном получава мистериозен сигнал от планета като Земята

Намирането на планети в обитаемата зона е единствено част от откриването на извънземен живот във Вселената. Друг значим фактор е приемането на сигнали от други небесни тела.

Мистериозен сигнал от Gliese 581g дава съществени мотиви да считаме, че в действителност има живот отвън нашата планета.

На 29 септември 2014 година Стивън Вогт (Steven Vogt), професор по астрономия и астрофизика в Калифорнийския университет, и сътрудника му Пол Бътлър (Paul Butler) откриват Gliese 581g. Това е оповестено на конференция на Националната научна фондация (National Science Foundation).

Gliese 581g се намира на 20.5 светлинни години от Земята и е единствената планета в слънчевата си система, която се намира в обитаемата зона (зона, в която може да съществува течна вода).

Планетата е по-голяма от Земята и се допуска, че името ѝ е обвързвано с дамата на Вогт, тъй като планетата към момента няма публично име.

Gliese 581g. © NASA

След като Gliese 581g била открита, астрономът Рагбир Бхатхал (Ragbir Bhathal) почнал да твърди, че е получил сигнал от тази планета. Бхатхал е член на SETI – организация, профилирана в търсенето на извънземен живот. Мистериозният сигнал, или по-скоро светлинен подтик, е бил записан най-малко две години преди този момент и съгласно Daily Mail Online е пристигнал от системата, в която се намира Gliese 581g.

“В ясните нощи отивам в обсерваторията и следя небесните тела. Така открих сигнала. Той изглеждаше като изострен шип или сходен на лазер подтик “, споделя Бхатхал за Daily Mail.

Изглежда, че Бхатхал е прехванал сигнала през 2008-а – две години преди да бъде открита звездата на галактиката и съвсем шест години преди да бъдат открити шестте орбитиращи планети.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР