Наместник-председателят на Светия синод Врачанският митрополит Григорий, който е и

...
Наместник-председателят на Светия синод Врачанският митрополит Григорий, който е и
Коментари Харесай

Благодатният огън тръгна към църквите в страната от синодалния параклис

Наместник-председателят на Светия синод Врачанският митрополит Григорий, който е и наместник на овдовелия Софийски епархийски трон демонстрира плодородния огън.

Той е непокътнат от предходната година в катедралния храм " Света Неделя " и в патриаршеската катедрала " Свети Александър Невски ".

Днес плодородният огън бе пренесен в синодалния параклис, откъдето духовниците ще го занесат към църквите в страната.

 

Василиева света литургия беше отслужена на Велика събота в столичната митрополитска катедрала " Св. великомъченица Неделя ", оповестиха от Софийската митрополия.

 

Днес e Велика събота - последният ден от Страстната седмица, предшестваща Възкресението Христово. Православната черква отбелязва погребението на Господ Иисус Христос, осъществено от Йосиф и Никодим, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината. Когато Господ Иисус Христос умрял като човек, тялото Му било положено в гроба, а душата Му слязла в пъкъла, победила го и освободила пленените там души. Велика събота е ден, обвързван още с недоволството на Иисус Христос от майка Му св. Богородица и от дамите мироносици. Гробът Му е запечатан и пред него е сложена стража.

 

На Велика събота сутринта в храма се отслужва вечерня със света Василиева литургия. Богослужението е възкресно и с церемониален темперамент, и ни вкарва във великия празник - Пасха. Затова и по време на богослужбата траурното богослужебно облекло на духовниците се заменя с възкресно, а от олтара се разпръскват цветя - знак на приближаващата пасхална наслада.

 

В митрополитския катедрален храм " Св. великомъченица Неделя " богослужението беше възглавено от Негово Преосвещенство Белоградчишкия свещеник Поликарп - викарий на Софийския митрополит (на снимката). Заедно с него съслужиха: архимандрит Василий - протосингел на Софийската света митрополия, архимандрит Евтимий - нравствен надзирател на Софийската епархия, ставрофорен иконом Кирил Попов, иконом Петър Славов, протойерей Димитър Шумов, духовник Никола Чочев от храмовото духовенство, духовник Кирил Попов и седмина дякони, ръководени от йеродякон Вартоломей.

 

Още от сутринта десетки вярващи пристигнаха в църквата и се причислиха към съботната литургия, която някои назовават " Първо Възкресение ". По време на вечернята свещеник Поликарп разпръсна от олтара цветя към богомолния народ и по този начин всеки съумя да вземе клонче цвете, и да го отнесе за благословение вкъщи си. Повечето от присъстващите християни през днешния ден одобриха светите Тайни, с цел да могат да бъдат обдарени с Божията берекет и да посрещнат радостния ден на Възкресението Христово.

 

В края на светата литургия владиката описа за този ден, в който " мълчи всяка гад ", и изясни смисъла на днешните евангелски събития.

" Нека да мислим за безконечното и съкровеното, и очистили себе си по този метод, да бъдем в действителност почтено встъпили в насладата на Христовото възкресение ", благопожела свещеник Поликарп.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР