Намеренията за строителство в междублоково пространство в Мусагеница предизвикаха протести,

...
Намеренията за строителство в междублоково пространство в Мусагеница предизвикаха протести,
Коментари Харесай

Градинка от общината, заем от КТБ и късметът на Блъсков в Мусагеница

Намеренията за строителство в междублоково пространство в " Мусагеница " провокираха митинги, само че общинската комисия разреши отсичането на 10 дървета. Така се задвижва планът за строителство на офис и жилищна постройка върху терен, продаден в миналото от общината на основния редактор на " Труд " Петьо Блъсков, който е получил и заем от КТБ. Блъскови вложиха и в друга постройка върху бивш общински терен - наоколо до детска градина в " Дианабад ". Намеренията за строителство в междублоково пространство в " Мусагеница " провокираха митинги, само че общинската комисия разреши отсичането на 10 дървета. Така се задвижва планът за строителство на офис и жилищна постройка върху терен, продаден в миналото от общината на основния редактор на " Труд " Петьо Блъсков, който е получил и заем от КТБ. Блъскови вложиха и в друга постройка върху бивш общински терен - наоколо до детска градина в " Дианабад ".
" Ще разбираем на хората, че към момента няма даже мнение за премахването на дърветата. То би трябвало да се прегледа в общинска комисия, тъй че няма придвижване по тематиката. " С тези думи преди по-малко от месец кметът на София Йорданка Фандъкова успокои жителите на столичния квартал " Мусагеница ", протестиращи против желанията за строителството на жилищна постройка в междублоково пространство, наоколо до метростанцията. На 5 април комисията по екология в общинския съвет обаче " задвижи " въпросното унищожаване на дърветата и думите на Фандъкова бързо увиснаха във въздуха. Подобни решения за " почистване " на терена нормално предшестват издаването на позволение за градеж.

" Току-що доказахте, че госпожа Фандъкова излъга жителите на региона ", заключи общинският консултант от " Демократична България " Иво Божков по този мотив.
Реклама
Казусът заслужава внимание по две аргументи. Първо, демонстрира до каква степен за общината е " значима " тематиката за презастрояването и чистия въздух. Второ, любопитно е по какъв начин въпросният общински терен става благосъстоятелност на сина на основния редактор на " Труд ", който прочее към този момент построи и още една жилищна постройка на
Минус 10 дървета и плюс няколко етажа
На съвещанието на комисията по екология участва Петьо Блъсков-старши, като собствеността на парцела от близо 2 дка в " Мусагеница " е на компания " Южен Кръст 2001 ", официално благосъстоятелност на неговия наследник Петьо Петьов Блъсков. Дърветата, които ще се отсекат за градежа му пред бл.101, са 10, от които осем явора. Всички те са сред 15- и 50-годишни и са в положително положение. В решението на комисията по екология се планува компенсационно залесяване.
Фотограф: Максим Караджов, Дневник
Общинските съветници от " Демократична България " Иво Божков и Марта Георгиева предложиха, поради огромното публично неодобрение и противоречивото решение на СОС от 2018 година, с което се трансформира проектът, точката да бъде отсрочена, само че това не се одобри. Те бяха и единствените, които гласоподаваха срещу изсичането.

" Кметът на регион " Студентски " Петко Горанов взаимно с цялата група на " Демократична България " в Столичния общински съвет (СОС) внесохме на 24 март отчет с искане да се промени предназначението на терена - вместо за жилищно строителство да стане " за озеленяване " и по този начин да се спасят дърветата и да се предотврати градежът. Докладът към момента е прикрит и не се преглежда, само че явно е провокирал изпреварващо напредване на днешната точка ", написа във Facebook профила си Иво Божков.
Реклама
На съвещанието участваха жители, които настояха за анулация на решението и припомниха, че кварталът се нуждае от повече зелени пространства. Позицията на Блъсков беше, че парцелът не съставлява част от зелената система, като напомни, че общинският съвет към този момент е приел решение, с което има законово съображение да задвижи процедурата, която по думите му се отсрочва от 14 години.

" Невярно е изказванието, че парцелът е част от зелената система на града. Няма такова нещо. Много ясно е разказано според член 10 от ЗУЗСО, какво е това вие го знаете по-добре. Много ясно е дефинирано какво е зелена система там ", споделя той. " Аз апелирам комисията да вземе решение въз основата на закона, тъй като опита за шиканиране на казуса продължава 14 години. Имате законно съображение да вземете решение. Да го отложим, с цел да вземете мнение - кое мнение да вземете, бога ми? Заради двама души, които вършат политически, а не градоустройствени поръчки. Очевидно ще вървим отново на съд и ще се съдим още 5 години ", разяснява още Блъсков по време на съвещанието.
Офиси, магазини и жилища
Засега няма издадено позволение за градеж на терена, само че основният проектант Здравко Здравков е издал виза за планиране през ноември 2022 година, с което действително се задвижва планът. Тя планува жилищна постройка с магазини, офиси, гаражи и подземни гаражи с две подземни равнища. Максималната височина е 16 метра (офиси или магазини + 4 етажа).

Казва се, че теренът попада в " жилищна зона с преобладаващо сложно застрояване ". Градоустройственият проект действително е изменен през 2018 година с решение на общинския съвет, от което излиза наяве, че е поискано обединяването на няколко парцела, част от които " за озеленяване ", в общ подобен, по-голям. Основен мотив е това, че съгласно Общия организационен проект зоната, върху която има планове да се строи, е с отреждане за жилищно строителство.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР