Намалените нива на водата в Панамския канал нарушават световната търговия,

...
Намалените нива на водата в Панамския канал нарушават световната търговия,
Коментари Харесай

Сушата в Панамския канал пречи на световната търговия

Намалените равнища на водата в Панамския канал нарушават международната търговия, принуждавайки спедиторите да плават по по-дълги направления и да заплащат по-високи разноски за транспорт, заяви Ройтерс.

Изграденият от индивида воден път в Централна Америка, който обезпечава доста по-евтин маршрут за придвижване на корабите сред Тихия и Атлантическия океан и по който се реализира към 5 % от интернационалната морска търговия, е обиден от тежка суша през последните години.

Липсата на вода сътвори скъпи провокации за фирмите, защото корабите бяха изправени пред очакване до три седмици, с цел да преминат през канала.

Контейнеровозите, които транспортират потребителски артикули, нормално резервират прекосяването си много по-рано и не са се сблъсквали с огромни закъснения. Но корабите, пренасящи насипни артикули, нормално не резервират прекосяване.

Затрудненията в корабоплаването се случват в разгара на сезона за експорт на американски култури, а по-високите разноски заплашват да понижат търсенето на американските снабдители на царевица и соя, които през последните години към този момент отстъпиха пазарен дял на Бразилия, твърди изданието.

Редица експортьори на зърно от Съединени американски щати бяха принудени да пренасочат доставките си на зърнени култури за Азия от пристанищата на Мексиканския залив към северозападните пристанища на Тихия океан. Това обаче е обвързвано с по-високи разноски, защото тези уреди се доставят със зърно най-вече по железница, за разлика от по-евтините товари, доставяни с баржи, които доставят експортьорите от крайбрежието на Мексиканския залив.

Търговските сдружения намират способи да заобиколят казуса. Но безспорно това коства повече пари на крайния консуматор ", споделя Дан Бас, президент на основаната в Чикаго консултантска компания AgResource Co.

Според отчет на Министерството на земеделието на Съединени американски щати (USDA) през октомври през Панамския канал са минали единствено пет американски кораба със зърно, пътуващи за Азия, спрямо 34 кораба през предходната година.

" Това води до много огромни разтърсвания както във връзка с разноските, по този начин и във връзка с забавянето ", сподели Джей О`Нийл, притежател на HJ O`Neil Commodity Consulting. Той добавя, че настоящето нарушение на един от главните международни морски търговски пътища е най-сериозното от половин век насам, откогато следи международното мореплаване.

Тази есен Панамският канал ограничи прекосяването на плавателни съдове, защото неналичието на вода затруднява работата на канала.

Тя понижи дневните преноси до 22 кораба от нормалните 35 и възнамерява да понижи транзитите до 18 до февруари. Ако равнището на водата остане ниско, може да се стигне до спомагателни понижения.

Според анализатори продължителните разстройства в канала могат да продължат да попречват доставките на зърно и през 2024 година, когато влажният сезон в района може да стартира да цялостни резервоарите и да възстановява корабоплаването през април или май.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР