Налице е негативна тенденция за увеличаване на престъпленията, които касаят

...
Налице е негативна тенденция за увеличаване на престъпленията, които касаят
Коментари Харесай

Прокурор: Дрогирани и пияни шофьори се множат с всяка изминала година

Налице е отрицателна наклонност за увеличение на закононарушенията, които касаят ръководство на моторни транспортни средства след приложимост на алкохол или наркотични субстанции, постоянно под влияние и на двете.

И освен за младежи, а и по принцип.

Това разгласи в изявление за БНР Таня Димитрова, областен прокурор на област Стара Загора.

По думите й, без значение от засиления пътен надзор, цифрите не стопират да порастват.

“Според статистическите данни за 2022 година в Районна прокуратура – Стара Загора са формирани 336 досъдебни производства, като множеството от тях влизат в съда по бързата процедура. Осъдени са 293 водачи на коли.
Тенденцията е тревожна, а цифрите се усилват с всяка минала година.
Тук е мястото още веднъж да прикани за отговорност на всички участници в придвижването и за общи старания в в името на сигурността, животът, здравето ни и тава на децата ни.

Чухме и се солидаризираме и с настояванията на жителите за законови промени, увеличение на наказванията и за засилен пътен надзор. Всички следва да мислим за предварителна защита, а не да вървим след събитията.

Подкрепям концепцията да се конфискуват колите на пияни или дрогирани водачи. Упреците са, че това визира правото на благосъстоятелност. Но кое е по-важно правото на благосъстоятелност или правото на живот? ”, попита прокурор Димитрова.

Тя моли за увеличение на наказателната отговорност.

“Ние сме безкомпромисни към водачите, които ръководят коли след приложимост на алкохол или опиати, а също по този начин и към тези, които не съблюдават разпоредбите и провокират произшествия.

Правим всичко допустимо да ги спрем – делата влизат в съда в най-кратки периоди, желаеме задържане, организираме срещи за предварителна защита, само че дано всеки то нас първо тръгне от себе си.

Ако си кажем – би трябвало да карам деликатно, не би трябвало да използвам алкохол преди да се кача на колата, тъй като съм виновен за себе си, околните и останалите участници в придвижването, може би обстановката на пътя ще се промени.

Предвидените санкции са от 1 до 3 години отнемане от независимост за първо нарушение и до 5 години при рецидив. Апелираме за увеличение на този тип санкции ”, добави тя.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР