Наказателните текстове, с които се отнемат превозните средства на пияни

...
Наказателните текстове, с които се отнемат превозните средства на пияни
Коментари Харесай

ВКС атакува текстовете за отнемането на коли от пияни шофьори пред КС


Наказателните текстове, с които се лишават транспортните средства на пияни и дрогирани водачи, са противоконституционни. Така счита Върховният касационен съд (ВКС), който сезира Конституционния съд да анулира една от измененията в Наказателния кодекс (НК), признати предишното лято.

Санкцията беше призната през август 2023 година и разрешава лишаване на автомобила на пийнал или дрогиран водач или налагане на санкция в размера на транспортното средство, когато то не е благосъстоятелност на лидера.

Според наказателната гилдия на Върховен касационен съд обаче тази процедура е противозаконна, по тази причина съдиите желаят Конституционният съд да се произнесе по въпроса. Те считат, че колите на пияните водачи не следва да бъдат изземвани, а би трябвало да бъдат приобщени като доказателства. А чак след повдигането на обвиняване на съответния водач, прокурорът да внесе искане за застраховане на отнемането на транспортното средство.

" Настояваме, че коментираните интервенции в материалния углавен закон са случайни, безредни, противоречащи на самата юридическа негова същина, като посредством тях са въведени ограничения, оставащи отвън стандартите на наказателното право, на Наказателния кодекс и на Конституцията ", се споделя в тяхната позиция.

Мотивите на Върховен касационен съд са, че са нарушени правила, заложени в Конституцията, както и правилото за справедливостта и юридическото тъждество на жителите.

Приетите промени в Наказателния кодекс започнаха да се ползват предходната година, само че потеглиха при прочут безпорядък. Проблемът беше в това, че кръвните проби за опиати се бавеха с месеци поради липса на задоволително техника и лаборатории. Така Министерство на вътрешните работи стартира да конфискува коли от водачи незабавно след вписване на закононарушението, само че преди да има някаква присъда - както е в наредбата.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР