Нахутът е една от първите култивирани култури от семейство Бобови.

...
Нахутът е една от първите култивирани култури от семейство Бобови.
Коментари Харесай

Вкусни идеи за разядки с нахут

Нахутът е една от първите култивирани култури от семейство Бобови. Най-често се отглежда в арабските страни и Турция, тъй като е топлолюбиво растение, само че в действителност се оказва, че устоя и на по-екстремни условия.

В недопечен тип е прочут под това название, само че в печен се среща постоянно и като леблебия.

За приготвянето на нахут под формата на пюре или чорба да вземем за пример, ще е належащо да се накисне във вода за към 12 до 24 часа, според от размера на зърната.

Нахутът е мощно въглехидратна просвета, само че за сметка на това е изкючително потребна и вкусна. Богата на белтъчини просвета, която доставя нужната сила на тялото. Съдържа витамин Е и цинк, които укрепват имунната система и подкрепят за положителния тип на кожата.

 Разядки с нахут

Що се отнася до мазнините в нахута - те са в пъти по-малко, в сравнение с при ядките като орехи и фъстъци да вземем за пример.

Най-често срещан е нахут под формата на разядки, тъй като е прелестен на усет, изключително намазан върху изгорял самун. А най-популярната разядка с нахут е пюрето, известно като хумус.

Основните съставки за тази невероятна разядка са нахут, лимонен сок, зехтин и сусамов тахан, като към тях могат да се прибавят разнообразни подправки, според от усета на този който го подготвя.

Това обаче не единствената разядка с нахут, която можем да си създадем с тази бобова просвета. Ето още няколко вкусни хрумвания.

Арабска разядка с нахут

На външен тип наподобява на кьопоолу, само че с по-гладка консистенция. За изработката му е нужен нахут, магданоз, тахан, зехтин, малко чесън, черен пипер, червен пипер и лимонен сок. За да се подготви разядката, нахутът би трябвало да е мек, което значи, че би трябвало да се накисне от предната вечер във вода. След като е подготвен, всички артикули се смесват в купа, пасираме и най-после оставяме разядката в хладилника за половин час, с цел да се охлади.

Мухамара с нахут

 Мухамара с нахут

Оотново е арабска разядка, за която са нужни нахут, чушки, орехови ядки, чесън, зехтин, лимонен сок. Допълнителните две съставки на тази разядка за малко канела и свеж сок от нар. Отново, както при хумуса, всичко се пасира в купа и се оставя да се охлади.

Патладжанена разядка с нахут

 Разядка с нахут

Третата концепция за вкусна разядка се подготвя с нахут, патладжан, тахан, чесън, лимон, зехтин, магданоз. Подправките към него са къри, кимион, чили и сол. Приготвя се както предните оферти за разядки с нахут.

Вижте още:

- Колко време се вари нахут;

- Защо да похапваме по-често печен нахут

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР