Надяваме се, че добрините му ще бъдат запомнени от целия

...
Надяваме се, че добрините му ще бъдат запомнени от целия
Коментари Харесай

НА ЖИВО: Главният мюфтия Мустафа Хаджи: Надявам се, че добрините на патриарх Неофит ще бъдат запомнени от целия български народ

Надяваме се, че добрините му ще бъдат запомнени от целия български народ.Негово Светейшество напуща този свят, това е загуба за целия български народ. Това съобщи пред публицисти основният мюфтия Мустафа Хаджи пред публицисти по време на поклонението пред тленните остатъци на патриарх Неофит.

Още гледайте във видеото на SafeNews:

Той сложи едни основи и аз съм уверен, че тази мъдрост ще продължи

да съществува и ще съпътства целия български народ. Защото когато един човек направи нещо положително, даже и той да си отиде, това положително остава след него. Ние всички скърбим за него. Няма по какъв начин един доблестен човек като ни напусне, да не обръщаме внимание на това. Но в последна сметка ние, вярващите, сме уверени, че гибелта не е краят. Смъртта е една граница, която човек като премине, минава в друго измерение “, добави още основният мюфтия.

 

SafeNews напомня, че Негово Светейшество умря в сряда вечерта. Траурни церемонии и поклонения пред паметта на главата на Българската православна черква се правят в храмове в цялата страна. Тленните остатъци на Негово Светейшество са изложени за поклонение в храм-паметника „ Свети Александър Невски “ в София. Опашка от миряни се изви пред църквата още от рано сутринта.

Според Устава на Църквата, „ когато патриаршеският трон овдовее, Светият синод краткотрайно се управлява от старшия по митрополитско служение член на понижения му състав и управлява делата на Българската православна черква – Българска патриаршия до избирането на наместник което се прави в седемдневен период от овдовяването на патриаршеския трон “.
Наместникът подхваща нужните стъпки за избирането на нов български патриарх, а Синодът дефинира датата за привикване на Патриаршеския изборен църковен събор и разпорежда с окръжно писмо на епархийските митрополити да свикат във всяка епархия в избран неделен ден епархийските гласоподаватели.

 

Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР