Над 62 хил. седмокласници и повече от 54 хил. десетокласници

...
Над 62 хил. седмокласници и повече от 54 хил. десетокласници
Коментари Харесай

Седмокласниците и десетокласниците са на изпит по български език и литература днес

Над 62 хиляди седмокласници и повече от 54 хиляди десетокласници се чака да явят на националните външни оценения по български език и литература, заяви Министерството на образованието и науката (МОН).

Изпитът за седми клас стартира от 9 ч. Учениците би трябвало да бъдат с 30 минути по-рано в учебните заведения, в които учат. Ще бъдат допускани против документ за идентичност. Седмокласниците ще са разпределени в 1700 учебни заведения, а 11 хиляди квестори ще наблюдават за реда по време на изпита, осведомят от просветителното ведомство.

Изпитът по български език и литература обгръща образователния материал от 5 до 7 клас. Писмената инспекцията включва тест с 26 задания, от които 18 задания със затворени отговори, 6 задания с къс свободен отговор, 1 задача с уголемен свободен отговор и 1 задача за основаване на текст. Последната задача изисква основаване на преразказ върху неизучавана художествена творба от името на безпристрастен повествовател или от името на воин.

 Изпитите след седми и десети клас: най-важното за учениците и родителите Изпитите след седми и десети клас: най-важното за учениците и родителите

Седмокласниците имат 150 минути за писане, а учениците със специфични просветителни потребности ще имат спомагателни 80 минути. Максималният брой точки е 100. Оценката от изпита по български език е балообразуваща за кандидатстване за банкет в гимназии, а оценката влиза в свидетелствата за главно обучение. Изпитът за десетокласниците стартира в 11 ч. Националното външно оценяване за тях ще се организира в 1023 учебни заведения. Ангажирани са над 9000 квестори. Включеният образователен материал в изпита е от 8, 9 и 10 клас. Максималният брой точки още веднъж е 100.

Изпитът е от 23 задания: Десетокласниците ще имат 90 минути за работа, а учениците със специфични просветителни потребности ще имат спомагателни 30 минути. С оценките си десетокласниците от обединените учебни заведения аплайват за местата от спомагателния план-прием за продължение на образованието си във втори гимназиален стадий.

Оценките от двата изпита ще бъдат оповестени до 28 юни в Единната осведомителна система за изпити и банкет към МОН.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР