Над 5 000 души са избити, близо 7 000 жени,

...
Над 5 000 души са избити, близо 7 000 жени,
Коментари Харесай

Трагедията на хиляди язиди: там ужасът намери своето име


Над 5 000 души са избити, близо 7 000 дами, деца и старци са отвлечени или принудени да се укриват из планините на Кюрдистан. Трагедията на язидите в Северен Ирак е невъобразима. Германия счита да я признае за геноцид.

Светът знаеше какво се случва в Северен Ирак, само че не направи нужното, с цел да спре. През 2014 година тогавашният външен министър на Германия Зигмар Габриел беше декларирал по този мотив: „ Това е подготовка за геноцид. Точно за това става въпрос. Изглежда там желаят да изкоренят културната общественост на язидите “.

Невъобразими закононарушения

Хакима Таха е свидетелка на закононарушенията в Коджо, трансформирал се в център на кланетата в популации най-вече с язиди регион в Северен Ирак - Синджар. " Разделиха ни, мъжете бяха отведени и избити до един “, съобщи тя по време на чуване в Комисията по човешките права в немския Бундестаг. И още: възрастните дами също са били избити, а по-младите и, изнасилвани и продавани.
Редакцията предлага
Момчетата са били изпращани в медресета, с цел да учат Корана, или обучавани за бойци и атентатори-самоубийци.

Правозащитничката и адвокатка на язидите Дюзен Текал също е свидетелка на чудовищните закононарушения. Тя е признателна за това, че Германия счита да признае това за геноцид. „ Коджо към този момент не съществува. Той е синоним за геноцид, място на мрака “, съобщи активистката пред комисията в Бундестага.

" Чудовищният облик на войната “

Според Текал не се постанова да търсим мостри в предишното, с цел да начертаем чудовищния облик на войната. „ Престъпленията в Коджо го въплъщават “, показва тя. Искането на четири парламентарни фракции в Бундестага за признаването на тези закононарушения за геноцид ще даде име на този колосален облик „ Отдавна трябваше да нарушим това безмълвие. Именно поради личната ни история е наш дълг да назоваваме с същинското им име закононарушенията против човечеството – без значение къде се правят “, акцентира депутатът-либерал Петер Хайд.

Над 5 000 избити, повече от 7 000 отвлечени, стотици хиляди прокудени. И до през днешния ден те се укриват някъде из планините на Кюрдистан. „ Те са същинските обвинители, отзвукът от техните крясъци за помощ още не е заглушен “, споделя Дюзен Текал. Тя прикани депутатите освен да признаят целия този смут за геноцид, само че и да поддържат смелите язидки и техните деца, които търсят леговище.

Все още нови всеобщи гробове

Петицията за признание на геноцида над язидите е импортирана в немския парламент от Годар Алкайди, представител на язидската общественост. Той съобщи, че е извънредно време след контузията на жертвите да стартира „ кошмарът за причинителите “.

, а доста от причинителите на закононарушения и през днешния ден живеят необезпокоявано в Германия. Затова и в плана за решение на Бундестага е записано, че отговорност на Германия е да преследва причинителите според интернационалното наказателно право и без значение от тяхната народност. 

Язиди в Ирак оплакват жертви на терора, осъществен от " Ислямска страна "

Все още в Ирак биват откривани всеобщи гробове. И към момента над 2700 души се водят безследно изчезнали. В Коджо тогава са избити над 400 мъже, а 1250 дами, в това число бременни, както и голям брой деца и старци са били отвлечени. Много от безименните жертви към момента лежат в всеобщи гробове. „ Можем да приказваме са правдивост, чак когато жертвите бъдат заровени, техните убийци – осъдени, а ориста на безследно изчезналите бъде изяснена “, споделя в тази връзка депутатката от фракцията на социалдемократите Деря Тюрк-Нахбаур.

*****

Вижте и това видео на Дъждовни води:
Детето, което три години беше в плен на ИД
 
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР