Над 40 никога досега показвани у нас заглавия от Близкия

...
Над 40 никога досега показвани у нас заглавия от Близкия
Коментари Харесай

Към Ташкент или Бишкек?

Над 40 в никакъв случай до момента показвани у нас заглавия от Близкия изток, Северна Африка и Централна Азия ще показа новото издание на MENAR (Sofia Middle East & North Africa Region) Film Festival.

Фестивалът ще бъде открит в Дома на киното с палестинския " Между парадайса и земята " на режисьорката Наджуа Наджар, за която това е шести филм.
" Между парадайса и земята " (Палестина)
Фокусът тази година е по-нетрадиционен - филмите на Централна Азия, район, който през последните няколко години предизвика все по-голямо любознание поради съчетанието на ислям и постсоциалистически преход, смесицата на етноси и култури, характерна архитектура, а към този момент и все по-пробивно кино. Казано другояче, в района има доста оттатък облика на Борат и властническите политики.

" Киното на Централна Азия участва в програмата от няколко години ", описват Здравко Григоров и Ангел Хаджийски, които слагат началото на фестивала през 2009 година и последователно развиха дълготраен интерес у българската аудитория, изключително към филмите от Иран, Мароко, Ливан, Турция.
Реклама
Обичайно те селектират по по три заглавия от централноазиатския район, а това издание ще показа четири от Казахстан, по един от Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан. " Филмите от Централна Азия са това, което бяха допреди няколко години заглавията от Иран - съзерцателни, безмълвни, с присъщи облици и плътни сюжети. Залага се извънредно доста на актьорската игра. Класическо кино без резултати. "
" Пещ " (Казахстан)
На феновете, за които следва първа среща с киното на Централна Азия, те предлагат казахстанския " Пещ " на Айжана Касимбек. " Това е трагикомедия, в която доста хора ще припознаят и родната реалност. " Акцент в програмата е и " Пътят към края " , който споделя за живота на киргизстански публицист, който прекарва последните си години пропуснат от всички родственици и другари. " Силно разтърсващ филм с блестяща актьорска игра и доста въздействаща черно-бяла кинематография. "

Документалният " Смут по пътя на коприната " ще опише за живота на уйгурите, мюсюлманското малцинство (между 12 и 20 милиона) в Китай, което през последните години е обвързвано с вести за репресии и държавна политика на асимилация, от време на време сравнявана с геноцид. Други филми също засягат вътрешните спорове в някои от страните - игралният " Имало едно време в Иран " споделя за преселник от Афганистан, който живее нелегално в Иран. Полицията го намира тъкмо когато със брачната половинка му чакат дете. " Празнота " насочва взор към миграцията в Европа с историята за иранец, който идва в Прага, с цел да намери татко си, заживял там още преди разпадането на Чехословакия.

Прожекциите на филмите са в Дом на киното, Културен център G8, " Евро синема ". Повече за всички заглавия на. Програмата ще бъде налична и онлайн в платформата Neterra.TV+ (абонаментът за три кино лентата е 15 лв., пет кино лентата костват 20 лв., 10 кино лентата 30 лв., a пакетът от всички филми е на цена 40 лева).
Реклама Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Светослав Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР