Над 300 души се събраха на церемониятаПаметник на Пенчо Кубадински

...
Над 300 души се събраха на церемониятаПаметник на Пенчо Кубадински
Коментари Харесай

Откриха паметник на Кубадински в Лозница

Над 300 души се събраха на церемонията

Паметник на Пенчо Кубадински ( 1918-1995 г.) бе открит в родния му град Лозница точно на празника на Съединението, макар възбраната и оповестяването му за противозаконен. На церемонията е имало над 300 членове и симпатизанти на Българска социалистическа партия от София, Разградско, Търговищко и Шуменско.

Както “Труд ” към този момент заяви, единствено дни преди плануваното разкриване за 6 септември, общинският съвет в Лозница анулира свое решение от предната годината за слагането на подобен монумент. Мотивите за анулацията стъпват на Закона за оповестяване на комунистическия режим за незаконен, както и на декларация на Народно заседание, с която се осъжда политиката на комунистическия режим по отношение на мюсюлманското малцинство и възродителния развой. Кубадински пък, който е бил член на политбюрото на Българска комунистическа партия, е бил един от идеолозите на насилствената промяна на имената и е управлявал специфична комисия, която е координирала процеса.

Против паметника се оповестиха редица интелектуалци, които излязоха с отворено писмо. Беше обявено, че се лимитира достъпът до бюста и той би трябвало да е зад полицейска лента. “Това са спекулации. Пенчо Кубадински беше почитан и от българи, и от турци. Хората помнят и до през днешния ден какъв брой доста е направил за района. Едно от тях е системата Дунав, която избави от безводие цяла Североизточна България ”, сподели пред “Труд ” Денчо Бояджиев, народен представител от Българска социалистическа партия.

“Много неприятно се е получило, тъй като това е компрометирана персона. Вероятно ще апелират нашето решение и ще желаят паметника да остане. Засега не знаем по какъв начин ще се развият нещата ”, обезпокоеното разяснява кметът на Лозница Севгин Шукри.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР