Над 1000 демонстранти нападнаха супермаркет на Карфур Бразилия в южния

...
Над 1000 демонстранти нападнаха супермаркет на Карфур Бразилия в южния
Коментари Харесай

Бунтове в Бразилия, след като гардове в Карфур пребиха до смърт чернокож

Над 1000 стачкуващи нападнаха супермаркет на " Карфур Бразилия " в южния бразилски град Порто Алегре, откакто охранители пребиха до гибел негър мъж в магазина, съобщи Ройтерс.

Убийството, което провокира митинги в цяла Бразилия, станало в четвъртък вечерта, откакто служителка в магазина повикала защитата, тъй като мъжът заплашвал да я нападне, заяви телевизионният канал " Глобо нюз ", като се базира на военната полиция в щата Рио Гранде до Сул.



В обществените мрежи бяха оповестени любителски фрагменти от побоя и с отдаване на респект на чернокожата жертва. Местни медии оповестиха, цитирайки бащата на умрелия, че той е 40-годишният Жоао Алберто Силвейра Фрейтас.

Според новинарския портал " G1 " първичният разбор на криминалистите демонстрира, че повода за гибелта може да е била задушаване.

 Снимка: БТА/АП

Бразилският клон на френската верига " Карфур " съобщи през вчерашния ден, че надълбоко съжалява за случилото се, което назова жестока гибел, и добави, че незабавно е подхванал стъпки на отговорните да бъде потърсена наказателна отговорност. Договорът с охранителната компания е преустановен, служителят, управлявал магазина все още на случилото се, ще бъде уволнен, а самият магазин ще бъде затворен в символ на почитание, сподели компанията.

В поредност известия в Туитър, написани на португалски, президентът на " Карфур " Александър Бомпар назова оповестените в обществените мрежи фрагменти " непоносими ". " Незабавно са взети ограничения от " Карфур Бразилия ", по-специално към съответната охранителна компания. Тези ограничения не са задоволителни. Моите полезности и полезностите на " Карфур " не разрешават расизъм и принуждение ", написа Бомпар. Той изиска цялостна инспекция на образованието на чиновниците и доставчиците във връзка с сигурността, многообразието и толерантността.

 Снимка: БТА/АП

В Порто Алегре протестиращи раздаваха стикери с логото на " Карфур ", изцапано с кръв, и призоваваха за протест на веригата. Те държаха транспарант, на който на португалски пишеше " Животът на чернокожите има значение ", и плакати, призоваващи за правдивост за Бето, какъвто е бил прякорът на жертвата.

 Снимка: БТА/АП

Вечерта митингът прерасна в принуждение, откакто стачкуващите чупиха прозорци и коли за доставка на паркинга на магазина. Очевидец съобщи пред Ройтерс, че полицията е употребила сълзотворен газ против протестиращите.

 Снимка: БТА/АП

В Сао Паоло десетки протестиращи изпочупиха витрините на магазин на " Карфур " с камъни, изкъртиха входните му порти и щурмуваха постройката, разхвърляйки стоките по пода, след което се разпръснаха. В Рио де Жанейро към 200 скандиращи стачкуващи също се събраха пред магазин на " Карфур ".

 Снимка: БТА/АП

В доста елементи на Бразилия датата 20 ноември се отбелязва като Ден чернокожото съзнание. Бразилците считат страната си за за хармонична " расова народна власт ", а крайнодесният президент Жаир Болсонаро отхвърля в Бразилия да има расизъм. Но въздействието на робството, което е отстранено през 1899 година, към момента e явно, отбелязва ДПА.

 Снимка: БТА/АП

Чернокожите бразилци е съвсем три пъти по-вероятно да станат жертва на ликвидиране, демонстрират държавни данни от 2019 година " На културата на ненавист и расизъм би трябвало да се противодейства още в зародиш и тези, които проповядват ненавист и расизъм, би трябвало да бъдат наказвани с цялата суровост на закона ", написа в Туитър ръководителят на долната камара на бразилския Конгрес Родриго Мая.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР