Начинът на живот има значение за психичното здраве. Роджър Уолш,

...
Начинът на живот има значение за психичното здраве. Роджър Уолш,
Коментари Харесай

Връзката между начина на живот и психичното здраве | Проф. Роджър УОЛШ

Начинът на живот има значение за психологичното здраве. Роджър Уолш, професор в University of California Irvine, вкарва термина „ лечебни промени в метода на живот ” (therapeutic lifestyle changes, в резюме TLCs), с цел да опише по какъв начин хората могат да усилят своето благоденствие и душевно здраве.

Терапевтичните промени метода на живот включват 8 области на човешката активност. Ако сте самодейни и непрекъснати, даже посредством дребни промени в тези 8 области, бихте могли да увеличите възприятието за надзор над живота си, за благоденствие, покой и естетика със себе си, и в последна сметка може да заживеете доста по-добре (в психологическия смисъл на думата). 

Данните от проучването на проф. Уолш са оповестени в сп. „ American Psychologist ” през януари 2011 година Изследването е направено въз основата на данни от Съединени американски щати и американския метод на живот.

8-те области на промени в метода на живот:

Упражнения

Умерените физически извършения имат директна връзка с възприятието за благоденствие. Хората, които са физически дейни, се усещат по-добре от тези, които не прибягват до физически извършения. Ако вършиме постоянно извършения, ще подобрите когнитивните си функционалности: внимание и памет (включително в преклонна възраст!), а на физиологично равнище ще подпомогнете образуването на неврони в мозъка. 

Диета

Храненето е значимо за психологичното здраве. Важно е да се ядат повече разноцветни плодове и зеленчуци (т.нар. диета на дъгата) и риба (богата на омега-3 мазнини). При децата има връзка сред типа на храната и учебните им достижения. При възрастните съществува позитивна корелация сред избора на храна, от една страна, и поддържането на когнитивните функционалности и ниските равнища на психопатология, от друга. 

Природа

В продължение на хилядолетия природата е била нормалната човешка среда. Индустриалното общество основава заетия градски човек, който е по- дистанциран от природата. Ако прекарвате повече време в естествена среда, ще избегнете изкуственото железо-бетонно-пластмасово обграждане, ще се спасите от медийния потоп, а за сметка на това ще повишите познавателните си качества и психологическия си баланс. 

Добри връзки

Поддържането на положителни междуличностни връзки е значимо за психологичното ви здраве, а също така ще усъвършенства обществените ви умения. В бестселъра  „ Изключителните ”,  Малкълм Гладуел споделя историята на градчето Росето в Съединени американски щати, която абсолютно потвърждава позитивната връзка сред обществените взаимоотношения на хората и тяхното здраве и възприятие за богатство. Така че, срещайте се и прекарвайте време с близките и приятелите си.

Отдих и развлечение

Имате нужда от баланс сред работата и почивката. Имате потребност от пълноценно свободно време. Заниманието със странични ползи ще ви донесе голям брой психически " облаги ". Например, свирене на музикален инструмент, изобразяване, спорт, пикници, разходки, нареждане на пъзели, алпинизъм и по този начин нататък се смятат за благотворни развлекателни действия. 

Релаксация и ръководство на напрежението

Техниките за релаксация смекчават въздействието на хроничните стресори. Като ги прилагате, можете да намалите тревогата, безсънието, „ изгарянето ” и паническите разстройства. Медитацията и йогата ще ви донесат чувство за успокоение, ще обезвреждат негативните страсти и ще ви създадат по-емпатични. Психотерапията и коучингът пък ще ви оказват помощ да развиете уменията си за независимо ръководство.  

Религиозно или духовно присъединяване

Трансцеденталните прекарвания са витално значими за множеството хора. Има връзка сред духовните прекарвания и психологичното здраве. Любовта и прошката могат да насърчат повишението на благосъстоянието и намаляването на тревогата, депресията и използването на опиати. Хората, които постоянно посещават църковни литургии, оповестяват за по-високи равнища на психическо богатство, в сравнение с хората, които не вървят на литургии. Ако не можете да посещавате черква (или не желаете, тъй като сте атеист/ агностик), може да потърсите различен метод да развивате духовната страна на съществуването си. 

Допринасяне и служене

Даряването и доброволчеството са образци за алтруизъм, които оказват помощ освен на получателите, само че и на даващите да се усещат по-добре. Открита е корелация сред равнището на алтруизма и психологичното здраве. Хората, които доброволстват, са психически по-здрави. Те са и по-щастливи (по данни, измерващи тяхното субективно чувство за благополучие). И апропо, живеят по-дълго. Така че не чакайте - правете повече положително! 

Източник: psychologyworkshop.blogspot.com
Снимка: youtube.com

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР