Наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)

...
Наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ)
Коментари Харесай

ОССЕ се усъмни в честността на изборите в Азербайджан

Наблюдатели от Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) имат " съществени въпроси " по отношение на президентските избори в Азербайджан, които водачът Илхам Алиев завоюва със съкрушителна победа, оповестява " Ройтерс ".

Азербайджанската изборна комисия разгласи, че Алиев, който е на власт от 2003 година, е получил 92,05% поддръжка на вота през вчерашния ден при над 93% преброени бюлетини.

ОССЕ показва " индикации за попълване на бюлетини " и липса на гаранции против неведнъж гласоподаване.

" Това повдигна съществени въпроси по отношение на това дали бюлетините са преброени и регистрирани почтено ", означават от организацията.

" Въпреки че подготовката за изборите беше ефикасна и професионална, липсваше същински плурализъм и сериозните гласове бяха непрестанно задушавани ", прибавя ОССЕ.

Отхвърляйки рецензиите, Хикмет Хаджиев, външнополитически консултант на Алиев, акцентира, че изборите са били " свободни, демократични и изцяло отразяват волята на азербайджанския народ ".

Той съобщи, че ОССЕ не е единственият орган, дипломиран да преценя честността на изборите, имайки поради други наблюдаващи от страни като Беларус и Казахстан. Според него част от констатациите на ОССЕ не са " справедливи и правилни ".

Алиев, който стана президент на богатата на въглеводороди страна от Южен Кавказ през 2003 година от татко си Хейдар, постоянно получава над 85% от гласовете на избори, които правозащитните организации настояват, че не са нито свободни, нито почтени.

Президентските избори в Азербайджан трябваше да се проведат през 2025 година Алиев обаче измести датата, откакто Баку си върна контрола над отделилия се район Нагорни Карабах от етническите арменци при светкавична атака през септември 2023 година

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР