Наближават юли и август - месеците, в които хората в

...
Наближават юли и август - месеците, в които хората в
Коментари Харесай

Коментар | Бомба с образователен механизъм

Наближават юли и август - месеците, в които хората в България наподобяват осезаемо по-различно. Улиците са по-пълни, повече хора вървят изправени, с бистри погледи, по-добре облечени и със самочувствие, че са господари на живота си. Дошли са си емигрантите от чужбина.Това, несъмнено, не е наложително да се случва единствено за няколко седмици през годината. Словакия, Полша и Унгария към този момент връщат своите жители от Западна Европа. За това са нужни няколко доста елементарни неща:

Наближават юли и август - месеците, в които хората в България наподобяват осезаемо по-различно. Улиците са по-пълни, повече хора вървят изправени, с бистри погледи, по-добре облечени и със самочувствие, че са господари на живота си. Дошли са си емигрантите от чужбина.

Това, несъмнено, не е наложително да се случва единствено за няколко седмици през годината. Словакия, Полша и Унгария към този момент връщат своите жители от Западна Европа. За това са нужни няколко доста елементарни неща:

Добро опазване на здравето за завръщащите се Добро обучение за децата им Нормална правосъдна система, с цел да съумяват почтените, а не нарушителите Работеща стопанска система, която подсигурява заслужен живот.

Парите, става известно, са последното. Резултатите от матурите преди няколко дни върнаха още веднъж фокуса върху общественото обучение. Въпреки увеличените вложения в него то напълно очевидно дава все по-лош резултат. Има обособени изключения - учебни заведения и учители, които се оправят ослепително, само че като цяло ситуацията става все по-лошо. Неадекватни стратегии, неприятна администрация и едва стимулирани учители сега отравят корените, от които можеше да покълне триумфът на България през идващите десетилетия.
Реклама
Нещо повече - задават се корените на рецесии, които ще бъдат доста сложни за решение. Може би най-сериозната от тях е ударното задълбочаването на раздялите в България по два разнообразни признака - къде живеят хората и какъв брой пари имат. В момента децата на родители с ниски приходи отвън огромните градове ще получат несравнимо по-лошо обучение. Това е освен непочтено, само че и рисково.

Децата на родители с по-високи приходи ще имат достъп до качествено обучение или в частни учебни заведения, или посредством спомагателни уроци и школи. Децата на " елементарни " хора сега системата изпраща " в девета глуха ". От там излизането е мъчно. Бедността в България пред очите ни става потомствена. Това е причина за спорове и проблеми, които ще се вземат решение с години.

Проблемът не е единствено в бюджета. България и сега влага в обществено обучение значително пари. Когато те се съберат с парите, които се заплащат в допълнение - за частни учебни заведения, уроци, школи, занимални и впрочем, ще се получи сериозен учебен бюджет, който обаче сега потъва в пясъците на несъответстващи стратегии, остарели концепции, реплика на смисъл и липса на мотивация.
Реклама
Някога, споделят, учителите са били едни от най-уважаваните хора във всяка общественост - град, село, квартал. А през днешния ден най-уважаваните хора са? Ако изобщо има, сигурно не са учителите и това отношение към образованието и смисъла от него доведоха до този резултат.

А най-тъжното в тази ситуация е, че с цялата тази реалност би трябвало да се оправят децата. Те би трябвало да се научат да се оправят с този жанр проблеми сами, тъй като системата е такава. И това научаване няма да стане с достигането на 100 точки на Национално външно оценяване (НВО).

Решения има. Между другото сега е доста уместно време за радикална промяна в образованието. Промяната на стопанската система и света през идващите години ще се форсира и ще са нужни напълно разнообразни познания. В момента България с некачествената си просветителна система има съвсем идентична потребност от смяна на стратегиите и методите за учене с развитите страни. Това може да се случи единствено за няколко години и ще промени живота на генерации деца, както и средата към тях. С малко старания ще се случи доста.

В противоположен случай след не доста време бомбата с учебен механизъм, която сега цъка пред очите ни всеки ден, ще се взриви доста шумно - с спорове и разделения, които ще създадат още по-трудно взимането на общи решения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР