На заседание на областна епизоотична комисия (ОЕК) за област Варна,

...
На заседание на областна епизоотична комисия (ОЕК) за област Варна,
Коментари Харесай

Приеха мерки срещу африканската чума при домашните свине във Варненско

На съвещание на регионална епизоотична комисия (ОЕК) за област Варна, водено от заместител регионалния шеф Огнян Рачев, бяха показани и разисквани ограниченията, които би трябвало да се подхващат според Плана за дейности във връзка с животновъдни обекти за развъждане на прасета в персонални стопанства по отношение на заболяването Африканска чума /АФЧ/ при домашните прасета.

Комисията заседава във връзка постъпило писмо от шефа на Областната комисия по сигурност на храните - Варна /ОДБХ/ и Заповед на Изпълнителния шеф на Българска организация сигурност на храните (БАБХ) за привеждане на региона в положение на нараснала епизоотична подготвеност във връзка с заболяването АФЧ при прасета, отглеждани при домашни условия.

Д-р Костадинка Маринова - Директор ОДБХ-Варна посочи, че на територията на страната все още е установено единствено едно огнище АФЧ в област Пловдив.

Представителите на всички способени по тематиката институции, включени в работата на ОЕК, бяха осведомени със дилемите и с дейностите, които предстоят.

Сред тях са – даването на осведомителни материали във връзка с регистрацията на животновъдните обекти и съблюдаване на ограниченията за биосигурност, слагането на табели с информация по отношение на предотвратяването на нерагламентирано изхвърляне на скотски боклуци по пътища, по жп гари, автогари, пристанища, летища, гранични места и др .

Сред ограниченията и периоди във връзка с обектите за развъждане на прасета за персонални потребности по отношение на Африканската чума по свинете, се плануват три поредни инвентаризации на свиневъдни обекти „ персоналните стопанства “ през месеците април, юли и октомври тази година. Една инвентаризация би трябвало да бъде в наличието на формалния ветеринарен доктор.

Този жанр инспекция /инвентаризация/ ще се прави както в регистрирани персонални стопанства, по този начин и във всички други, в които се отглеждат прасета.

В съвещанието на регионалната епизоотична комисия стана ясно, че ще бъде нараснал и контролът от страна на Министерство на вътрешните работи във връзка с незаконно транспортиране на свине . Ще се правят инспекции на транспортни средства за разкриване произхода на всяко прасе или свински артикул.

Общините от региона ще би трябвало да подхващат дейности по одобрение на терени в обитаемоте места за неутрализиране на трупове на животни и странични скотски артикули.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР