На закрито заседание парламентът ще изслуша министъра на вътрешните работи

...
На закрито заседание парламентът ще изслуша министъра на вътрешните работи
Коментари Харесай

Ще каже ли МВР дали Нотариуса е бил сътрудник на полицията - депутатите ще изслушат Калин Стоянов

На закрито съвещание Народното събрание ще изслуша министъра на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов и професионалното управление на Министерство на вътрешните работи за активността на Мартин Божанов - Нотариуса.

Това планува точка втора от програмата за работа на Народното събрание (НС), оповестена на интернет страницата на институцията.

Вносител на настояването за чуване е Атанас Атанасов, съпредседател на парламентарната група на „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ). Заседанието в тази му част ще бъде закрито за медии, защото ще се разисква класифицирана информация, се показва още в програмата.

До момента Министерство на вътрешните работи отхвърля да каже дали убитият Мартин Божанов-Нотариуса е бил нещатен помощник към ведомството. Според институцията разкриването на тази информация ще е закононарушение, защото тя съставлява

По време на последното съвещание на комисията „ Нотариуса “ стана ясно, че в секретното деловодство на Народно събрание има отговор от Министерство на вътрешните работи, дали Мартин Божанов е бил помощник на полицията.

Тогава на 2 април бяха поканени някогашните основни прокурори Сотир Цацаров, Иван Гешев и актуалният изпълняващ функционалностите Борислав Сарафов,.

Малко преди преди началния час на съвещанието Сарафов изпрати писмо до ръководителя на комисията, в което афишира, че няма да се яви. Неговите причини за решението са това, че след встъпването му в служба като основен прокурор са подхванати " дейни дейности по изясняване ролята на Мартин Божанов и негово нерегламентирано влияние в служебната активност на настоящи магистрати ".

По-рано Гешев отхвърли да се яви, като се оправда с планувано пътешестване в чужбина. Цацаров също не се появи на чуването - в своето писмо той споделя, че към този момент е бил изслушван, само че във Висш съдебен съвет. А също по този начин отхвърля да има нещо общо със случаите към Нотариуса.

Това е следващото съвещание на комисията, което се оказва пред неуспех. Последното такова също едвам не се провали, откакто депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи в комисията взеха решение да неодобряват съвещанието.

Аргументите на Сарафов за неговото неявяване са, че точно под негово управление прокуратурата е подхванала " дейности по изнесени в общественото пространство данни за групи за въздействие ". В писмото си той изрежда няколко образци, измежду които уволнението на ръководителката на Софийската районна прокуратура Невена Зартова.

Отделно Сарафов споделя, че няма по какъв начин да приказва пред комисията, тъй като Конституцията не му дава право " да дава детайлна информация по съответни преписки и досъдебни производства ".

Депутатът от ПП-ДБ Мирослав Иванов предложи и тримата основни прокурори да бъдат поканени още веднъж на съвещание, само че не е ясно дали това ще се случи.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР