На втория ден от Великден по традиция от Бачковския манастир

...
На втория ден от Великден по традиция от Бачковския манастир
Коментари Харесай

Хиляди болни и нуждаещи се българи днес се молят на Св.Богородица в Бачково

На втория ден от Великден по традиция от Бачковския манастир се изнася Чудотворната икона на Света Богородица. С литийно шествие обликът на Божията майка се носи на ръце до местността Клувията. Местността Клувията е мястото, на което през 1604 година се счита, че е била открита иконата на Св. Богородица от две овчарчета, заяви националната телевизия.
Иконата на Света Богородица е дарена на манастира през 14 век от създателите на манастира. За да бъде избавена от турските нападения обаче когато манастирът е ограбван и опожаряван, монаси от манастира я занасят и скриват в скалните ниши в планината.

В началото на 17 век две овчарчета я намират в огнено зарево и я връщат в манастира, където тя към този момент придобива чудодейна мощ.

Две години поред обаче на втория ден на Великден тя изчезва, търсят я и я откриват още веднъж на мястото, където е открита от двете овчарчета в местността Клувията. Така всяка година с литийно шествие във втория ден на Великден стотици вярващи съпровождат иконата до мястото.

По-късно денем иконата се връща още веднъж в манастира, а на вярващите се раздава курбан за здраве.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР