На церемония в Гербовата зала на Дондуков 2 президентът Румен

...
На церемония в Гербовата зала на Дондуков 2 президентът Румен
Коментари Харесай

Радев отличи физик с наградата Джон Атанасов за 2023 г.

На гала в Гербовата зала на " Дондуков " 2 президентът Румен Радев награди млади лауреати в 21-ото издание на президентската самодейност Награда " Джон Атанасов ". Това оповестиха от пресцентъра на президентството.

Държавният глава открои присъединяване в самодейността на възпитаници със забележителни достижения на национални и интернационалните олимпиади, както и на млади български учени с авангардни проучвания в международни научноизследователски центрове. Държавният глава акцентира, че измежду лауреатите са и потвърдени преподаватели в региона на създаването на перспективни способи в образованието, което е залог и за бъдещи триумфи.

Тазгодишният победител в категорията Награда " Джон Атанасов " е доктор Марин Буков . Той е основател и началник на научна група в Макс Планк Институт за физика на комплексните системи в Дрезден, Германия. Буков е основал първото по рода си приложение на логаритми, употребяващи изкуствен интелект, който се самообучава да управлява и манипулира силновзаимодействащи квантови системи в и отвън равновесие. Освен това той има и теоретичен принос в създаването на логаритми за машинно образование, стоящи в основата на внедряването на програмен код в квантовите компютри.

Държавният глава отличи с грамоти лауреатите в категорията " Джон Атанасов " - възпитаници и техните преподаватели . За реализирани най-високи резултати в интернационалните и национални училищен олимпиади по информатика и по осведомителни технологии бяха отличени Атанас Димитров, Веселин Маркович и Радостин Чолаков.

Сертификати за номинация в категория " Джон Атанасов - възпитаници и техните преподаватели " пък получиха Александър Гатев, Борис Михов, Даниел Койнов и Ясен Пенчев.
 Президентството събира кандидатури за Награда
Президентството събира кандидатури за Награда " Джон Атанасов " 2023

На 4 октомври ще бъде маркирана 120-ата годишнина от рождението на изобретателя

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР