На този етап не съществуват доказателства, които да подкрепят твърдението,

...
На този етап не съществуват доказателства, които да подкрепят твърдението,
Коментари Харесай

Наистина ли трябва да дезинфекцираме и покупките? Микробиолог обяснява

На този стадий не съществуват доказателства, които да поддържат изказванието, че COVID-19 може да се предава и чрез храна. Най-големят риск, обвързван с вируса и покупките, си остава следният: контактът с другите хора, до момента в който пазарувате.

Трябва ли да държа покупките в гаража или на верандата за 3 дни?

Това е в действителност безумно. Наистина ли ще оставите млякото, сладоледа или месото на открито за 3 дни? Последствията, свързани с сигурността на храната, могат да са много неприятни. Подобно нещо не вещае нищо положително, а най-малкото, което може да очаквате, е продуктите ви да се скапват.

В сходен съвет въпреки всичко има и зрънце истина, защото знаем, че вирусът се деактивира постепенно при стайна температура. Но той допуска, че всички артикули са нечисти и че е задоволително единствено да ги докоснете, с цел да се болестите, а нито едно от двете не е правилно.

Трябва ли в действителност да дезинфекцирам всички обособени кутии и торбички?

Според мен и това е съвет, лишен от теоретичен смисъл. Ако се тревожите, че храната, която внасяте извън, е нечиста, най-добре мийте или дезинфекцирайте ръцете си, преди да ядете нещата, които сте извадили от тези контейнери. Освен това миенето на ръцете преди ястие е нещо, което всички би трябвало да вършим даже тогава, когато не сме в пандемия.

Миенето на свежи зеленчуци и плодове със сапун? Сапунът не би трябвало да се употребява при миенето на храна. Той не е основан за тази цел. Ако бъде обхванат, може да провокира гадене, повръщане и диария.

Сегашните рекомендации от научните специалисти, в това число Агенцията за надзор на храните и медикаментите на Съединени американски щати (FDA), са следните: мийте свежите плодове и зеленчуци със студена вода.

Торбите за многократна приложимост излагат ли ме на риск?

Много хора употребяват торби за многократна приложимост, защото са виновни към опазването на околната среда. И в моето семейство ги употребяваме. Най-добрата процедура (дори във времената преди пандемията) е да ги перете постоянно.

Макар и на доктрина да е допустимо една такава торба да се замърси с микроби, в това число с ковид, до момента в който се намирате в магазина, най-големият риск, пред който един човек се изправя на сходно място, е човек с COVID-19. Бих ви предложил да държите торбите в колата, с цел да са ви на разположение, когато решите още веднъж да излезете на пазар.

Ако се притеснявате, че по торбите може да има ковид, тогава можете да ги изперете. Също по този начин би трябвало да измиете ръцете си, откакто сте прибрали покупките. Този съвет важи и в случаите, когато няма пандемия.

Какво мога да направя, с цел да понижа риска, до момента в който пазаря в магазина?

Моят съвет е да си извършите лист с продуктите, които желаете, и да се придвижите бързо и дейно през магазина.

Спазвайте нужната отдалеченост от другите (1,8 метра). Ако разполагате с дезинфектант, използвайте го при овакантяване на обекта, както и откакто приберете покупките у дома.

Доналд Пафнер, микробиолог и специалист по сигурността на храните от Университета Рътгърс

Източник: Science Alert

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР