На огромната площ от 60 000 квадратни километра в Бенгалския

...
На огромната площ от 60 000 квадратни километра в Бенгалския
Коментари Харесай

Зловеща мъртва зона се появи в Бенгалския залив

На голямата повърхност от 60 000 квадратни километра в Бенгалския залив на Индийския океан учените са разкрили нова мъртва зона. Тя стартира от 100 и доближава до 400 метра дълбочина.

Районът е 10 пъти по-беден на О2 от останалите пластове на океана, които са наситени с въздух. Бенгалският залив е един от най-населените с морски живот сектори и разширение на мъртвата зона в него не се очакваше.

Лора Бростов от института Макс Планк изяснява този феномен със засилващото се световното стопляне. Тя твърди, че сходни региони все по-често се откриват в Световния океан.

Според най-популярната научна теза мъртвите зони зачестяват, тъй като във водата попадат огромни количества азотни изпарения от селскостопанските торове, оповестява ИТАР-ТАСС.

Подобни мъртви зони към този момент са регистрирани по западните крайбрежия на Северна и Южна Америка. В тези региони от Световния океан е невероятно съществуването даже на микроорганизми, защото концентрацията на азот е прекомерно висока и убива всичко.

Преди 2 години сходна мъртва зона бе открита и в Мексикансия залив, като тя се разгръща на 13 000 километра. В непосредственост до този сектор се намират аграрни земи, от които се изхвърлят огромни количества селскостопански торове, а това убива морския живот наоколо, безапелационни са учените.

Човешката активност все по-ясно се отразява на планетата ни, като в това време Международният съюз за запазване на природата алармира за застрашаващо понижаване на полярните мечки.

В резултата на световното стопляне е почнало мощно размразяване на ледовете в региона на Арктика и защото ледниците са директно свързани с живота на белите мечки, тяхната бройка е почнала да понижава преднамерено през последните три десетилетия.

Ако не бъдат подхванати някакви ограничения, се чака понижаване на популацията на мечките с 35% през идващите 35 години, безапелационни са откривателите.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР