На официална церемония в Съдебната палата новите 22 членове на

...
На официална церемония в Съдебната палата новите 22 членове на
Коментари Харесай

Новият Висш съдебен съвет официално встъпи в длъжност

На публична гала в Съдебната палата новите 22 членове на VIII състав на Висшия правосъден съвет публично встъпиха в служба, предава „ Фокус ". На церемонията участваха правосъдният министър Цецка Цачева, която ще ръководи съвещанията на Съвета, зам.-председателят на Народното събрание Явор Нотев, ръководителят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов, народни представители, дипломати и магистрати. Присъстваха и тримата членове, влизащи в състав на Висш съдебен съвет по право - основният прокурор Сотир Цацаров, ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Панов и ръководителят на Върховен административен съд Георги Колев. От името на президента Румен Радев, който също бе измежду поканените на церемонията, само че не присъстваше, бе прочетен приветствен адрес, с който той насочи пожелания за продуктивна работа на новия Висш съдебен съвет.

Пред публицисти след церемонията бяха направени и първите мнения от встъпилите в служба членове на Висш съдебен съвет.

„ Започваме нещо, което дай Боже да е по-успешно и да има повече разбирателства ", съобщи след встъпването в служба Севдалин Мавров - член на Съдийската гилдия от професионалната квота. На въпрос от кого зависи да има повече съгласие в работата на новия състав на Съвета, той отговори: „ Първо - от нас. Второ - зависи и от това да приказваме по-малко, а да вършим повече ".
Той обърна внимание и на идната процедура по желание на ръководител на Върховен административен съд.
„ Според мен би трябвало да стартира изначало, единствено че дано да изчакаме, тъй като би трябвало да мине през всички стадии една процедура, с цел да се приключи от съответен орган ", акцентира Мавров.

Тезата, че процедурата би трябвало да стартира изначало застъпи и различен член на съдийската гилдия от професионалната квота - Цветинка Пашкунова.

„ Така мисля, тъй като е доста мъчно да гласуваме в нов състав, без да сме изслушали претендентите. Просто да повторим, по предлагането, едно наново гласоподаване ми се коства, че няма да е задоволително обективно ", съобщи Пашкунова.

Боян Магдалинчев от парламентарната квота пожела на новия състав на Съвета да работи умерено и без борба, тъй като съгласно него ползата на жителите и магистратите го постановат.

„ Има много въпроси за разрешаване. Доста неща би трябвало да се гледат в границите на този съвет. Най-вероятно ще има нов избор на ръководител на Върховния административен съд ", изясни Магдалинчев. На въпрос, обвързван с изказванията, че той ще бъде навоят представляващ на Висш съдебен съвет, Магдалинчев отговори: „ Не мога да ви кажа нищо. Съветът още не се е събирал. Не знам дали ще бъда номиниран, за първи път го слушам от медиите. Не мога да дам никакъв отговор на този стадий ".

Предстои да се организира първото съвещание на Пленума на Съвета, на което би трябвало да бъде определен представляващ Висш съдебен съвет. На него следва да бъде избрана и работна група за правене на план на Правилник за организация на активността на Висшия правосъден съвет и неговата администрация, както и да бъдат избрани разпоредители по бюджета на правосъдната власт.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР