На няколко десетки светлинни години от Земята e открита необичайна

...
На няколко десетки светлинни години от Земята e открита необичайна
Коментари Харесай

Търси се живот на планета с кипящ океан

На няколко десетки светлинни години от Земята e открита необикновена екзопланета, напълно покрита с вода. Този воден свят обаче е надалеч от това, което виждаме на Земята. Океанът му кипи като тенджера с вода, като температурите му доближават 100 градуса по Целзий и повече. Резултатите от проучването са оповестени в Astronomy & Astrophysics.

Екзопланетата TOI-270d е открита благодарение на галактическия телескоп Джеймс Уеб на НАСА. Анализът на данните, получени от телескопа, демонстрира, че атмосферата на TOI-270d съдържа огромни количества метан и въглероден диоксид, само че не и амоняк.

Липсата на амоняк е основен знак за съществуването на океан при TOI-270d. Химията демонстрира, че амонякът би трябвало да участва в атмосфера, богата на водород. Но способността му да се разтваря във вода значи, че ще има по-малко от него в атмосферата.

„ Това изобретение е част от няколко стратегии JWST GO, изпълнявани взаимно от принадлежности NIRSpec, NIRISS и MIRI “, изяснява професор Нику Мадхусудхан, който прави разбора на данните.

В допълнение към водата учените откриват и признаци на въглероден дисулфид в атмосферата на TOI-270d, който е обвързван с биологичните процеси на Земята. Изследователите обаче акцентират, че когато се прави оценка опцията за битие на живот на TOI-270d, не би трябвало да се бърза със заключенията.

„ Необходими са спомагателни наблюдения, с цел да уточняваме нашето схващане за атмосферата и вероятността от океан в TOI-270d “, споделя, който не взе участие в проучването.

TOI-270 d се намира на почти 70 светлинни години от Земята и има изумителен температурен контрастност. Планетата е блокирана от гравитацията: едната й страна е непрекъснато обърната към звездата си, а другата е потопена в безконечен мрак. Беше открит извънредно парещ океан от дневната страна; по-подходящи за живот условия може да има от нощната страна.

„ Температурите на океана могат да доближат 100 градуса по Целзий или по-високи “, споделя Мадхусудхан. „ При високо атмосферно налягане подобен парещ океан към момента може да съществува в течно положение, макар че не е ясно дали ще бъде населен “.

Откриването на TOI-270d разрешава да се огледа по друг метод на екзопланетите и да се оцени капацитета за обитаемост на такива планети отвън Слънчевата система. Това е чудесна опция за учените да учат далечни светове, които са доста разнообразни от нашите, само че може да крият живот.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР