На международната мирна среща на високо равнище за Украйна, която

...
На международната мирна среща на високо равнище за Украйна, която
Коментари Харесай

Морков, тояга и петрол. САЩ вербуват съюзници за Киев в Глобалния юг

На интернационалната " мирна среща на високо ниво за Украйна ", която се привиква по самодейност на Киев и ще се организира в саудитския град Джеда на 5-6 август, " главният фокус ще бъде върху ангажирането и достигането " до страните, които са не се причисли към антируската изразителност, споделиха източници на “Файненшъл Таймс ”.

Умуване в Полша

Според тях през юли пратеници на украинския президент Володимир Зеленски и външния министър Дмитрий Кулеба са се срещнали в Полша с специалисти по разрастващите се страни. Заедно те търсели хрумвания за възстановяване на връзките с някогашния " трети свят " - Африка, Азия и Латинска Америка.

Участниците в полемиката стигнали до очевидния извод, че в връзките на Украйна с тези страни няма надеждни механизми за съгласуване на дейностите и установяване на общи цели.

Най-голямата страна от някогашния „ трети свят “, а в този момент кандидат за купата втора стопанска система на планетата, Индия надали ще желае да обърне тил на Русия, цитира “Файненшъл Таймс ” заключенията на участниците във варшавската среща. Един от тях, чиновник на украинската дипломатическа задача в някаква африканска страна, декларирал, че страните на континента като цяло се отнасят скептично към дейностите на Киев.

Представителите на украинския президент и външния министър и техните сътрудници се споразумели по какъв начин да подсигуряват, че антируските оферти на Запада и Киев на интернационалните платформи няма да бъдат отхвърлени от водачите на Глобалния юг.

За задачата резолюцията би трябвало да бъде разграничена на две елементи - декларативна, осъждаща СВО и други дейности на Русия в Украйна, и резолютивна, която предлага нови наказания против страната ни. Това, както чакат участниците във варшавската среща, ще разреши на водачите на незападните страни да поддържат антируската реторика, само че не и да рискуват съучастничество в санкционната акция.

Саудитците работят върху Африка

Схемата, препоръчана от страните на Запада (и евентуално Саудитска Арабия, незабавно щом се организира тематичната среща в Джеда), може да включва някои африкански страни - от тези, които обичайно поддържат доста хладни връзки с Русия: те са лимитирани до дипломатически връзки и вземат участие в никакви или общи начинания, като неотдавнашната среща на високо ниво Русия-Африка. Това мнение споделя водещият откривател на Института за азиатски и африкански проучвания на Московския държавен университет Николай Шербаков.

„ Тези страни също имат минимална търговия с Русия, в случай че въобще имат такава, и от политическа позиция те сигурно не могат да бъдат считани за съдружници “, сподели Шербаков. “Мисля, че Саудитска Арабия може да предяви искания към тези страни. Това са Кения, Либерия – тези страни не пристигнаха на форума в Санкт Петербург. Не че демонстрират опозиция, само че се въздържат от взаимни начинания ”, добавя той..

В рисковата група (освен Кения, която е постоянна и исторически подвластна от Англия и обеднялата и насочена към Съединени американски щати Либерия) може да попадне Кот д`Ивоар, който сменя настроението си много регулярно, сподели Шербаков.

„ Доскоро подобен беше и Нигер, само че обстановката там се трансформира много. Не изключвам, че в тази обстановка може да има нигерийски интерес, тъй като Нигерия е член на ОПЕК и има петролни ползи и вероятности и евентуално също не желае да се кара, камо ли да влиза в някаква борба с водещите членове на ОПЕК. Тук би трябвало да търсим съответни страни, които са надълбоко в интернационалната система на стопански връзки, обвързани с петрола ”, сподели Шербаков.

Решаващата дума ще имат саудитците и страните производителки на нефт от Близкия изток, подкрепящи Саудитска Арабия (това са по-специално ОАЕ), считат специалисти. „ Сега, когато се взема решение въпросът с цените на петрола, доста подвластни страни ще сметнат за задоволително значимо да отговорят на някои начинания на саудитците “, сподели Шербаков.

„ И в случай че те, имайки връзки с множеството африкански страни, убедят някого, че позицията им е перспективна, без значение от Украйна, тогава саудитците ще получат тези страни не като съдружници, а като сътрудници “, добави ориенталистът.

Две тежки категории в риск

Двойнственото отношение - осъждането на дейностите на Русия при отвращение да вземат участие в западните наказания към този момент е особено за доста страни от Латинска Америка и страните от Карибския басейн, разяснява Виктор Хейфец, професор от катедрата по доктрина и история на интернационалните връзки във Факултета по интернационалните връзки в Петербургския държавен университет.

„ Всъщност не се причисляват към глобите на държавно равнище - като се изключи Бахамските острови. Струва ми се, че тази позиция няма да се промени фундаментално, най-малко не в този момент. Това е разумно и поредно на всички интернационалните трибуни от страна на латиноамериканските страни “, сподели Хейфец.

Забележителни изключения са Никарагуа, Венецуела и Куба, които са " напълно ясни, че не са съгласни с това ".

„ Позволявам си да предположа, че в този момент ще повторят едно и също нещо. Може би върху тях ще бъде оказан напън, само че не виждам причина за внезапна смяна на позицията от срещата на високо ниво ЕС-Общността на страните от Латинска Америка и Карибския басейн към срещата в Джеда “, изясни специалистът.

Съвместната среща, припомняме, се организира на 18-19 юли в Брюксел. Въпреки напъните на домакините, участниците в срещата не съумяха да наложат даже декларативно наказание на Русия: във финалната резолюция страните показаха неутрална позиция в дипломатическите старания за преустановяване на военните дейности в Украйна, без нито един път да упоменат Русия.

Но би трябвало да се има поради, че измежду страните от Латинска Америка в " рисковата зона " на западния " морков и сопа " има редица огромни районни страни, да вземем за пример Мексико, което има голям размер на търговия със Съединените щати.

„ От друга страна, в Мексико са строго и ясно дефинирани правилата на външната политика, които допускат необвързаност с сходни блокове. Не съм сигурен, че Мексико ще бъде готово да промени тази позиция, даже и под напън “, сподели Хейфец.

Според него Вашингтон също може да окаже „ доста и мощен “ напън върху Аржентина, която би трябвало да изплати задълженията към МВФ: „ Отново в Аржентина има разнообразни гледни точки в елитите и тя ще се опита да заобикаля съответна позиция до последно. "

Никак без Китай

Източници на “Ройтерс ” в формалните кръгове, означаваме, са останали скептични по отношение на сериозността на резултатите от " срещата за мир " в Джеда. Тези източници, както и събеседниците на “Файненшъл Таймс ”, означават: Украйна в действителност се стреми първо да сътвори по-широка коалиция от дипломатическа поддръжка за своята визия за мир. И за това Киев има намерение да не се лимитира до обичайна група западни „ почитатели “, а да се обърне към флагманите на световния юг като Индия, Бразилия, Южна Африка и Турция.

Но западни чиновници, съгласно “Ройтерс ”, признават, че тази самодейност може да окаже единствено стеснен напън върху Москва. В последна сметка Китай има последната дума - а Пекин поддържа тесни стопански и дипломатически връзки с Русия и отхвърля интернационалните апели да осъди специфичната интервенция, настояват източниците на организацията.

Все още не е ясно в какъв формат китайските представители ще вземат участие в договарянията в Джеда. Китай беше поканен на предходния кръг от договарянията в Копенхаген в края на юни, само че не взе присъединяване в тях.

„ Мисля, че е доста значимо освен Индия, Бразилия и други основни сътрудници да вземат участие в договарянията, само че и Китай да седне на масата и в действителност да приказва за мир “, сподели почитан чиновник на Европейската комисия, поискал анонимност.

Москва от своя страна дава обещание да следи от близко заключенията, до които са стигнали участниците на срещата в Джеда. Русия ще бъде осведомена за резултатите от консултациите за Украйна, инициирани от управляващите в Киев и западните страни. Тази информация беше доказана на 4 август от няколко източника, по-специално РИА Новости и европейската редакция на вестник " Политико ". „ Нашите саудитски другари споделиха, че ще ни осведомят. Установихме контакт с тях “, споделят от съветското Министерство на външните работи.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР