На кратка церемония днес министър обяви официалното възстановяване на Гранично

...
На кратка церемония днес министър обяви официалното възстановяване на Гранично
Коментари Харесай

Министър Стоянов обяви официалното възстановяване на Гранично полицейско управление - Болярово

На къса гала през днешния ден министър разгласи формалното възобновяване на Гранично полицейско ръководство - Болярово, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи.

Той напомни, че закриването на ръководството бе осъществено преди две години, когато под претекст структурни промени бяха закрити голям брой гранични ръководства, групи за защита на държавната граница, както и няколко погранични районни ръководства. „ В миг, когато приказваме за незаконна миграция и усилване на контрола по границата, няма по какъв начин да работим със закрити структури и стеснен щат и запас “, съобщи изрично министър. 

По думите му възобновяване на структурата дава опция за по-засилен надзор на държавната  граница и съответно на сектора, за който дава отговор граничното полицейско ръководство, както и за доста по-бърза реакция на граничните сили. Не на последно място наша задача беше да върнем на локалните поданици възприятието за правдивост, за сигурност и успокоение, акцентира вътрешния министър. „ Гордейте сте, че охранявате освен държавната граница, само че и външната граница на Европейския съюз. Не отстъпвайте и не забравяйте девиза на граничаря „ Нито крачка обратно, зад нас е България! “ – с тези думи министър Стоянов се обърна към чиновниците, които от през днешния ден още веднъж стартират работа в РПУ - Болярово. 



Регионална дирекция „ Гранична полиция ” – Елхово е най-голямата конструкция в Групово дело „ Гранична полиция ” – Министерство на вътрешните работи. Тя извършва функционалности и задания по надзор на държавната граница на България с Турция с дължина 275 км, която е и външна граница на Европейски Съюз. Зоната за отговорност на РДГП - Елхово е ситуирана на територията на три области: Бургас, Ямбол и Хасково._

Българо-турската граница продължава да бъде обект на непрекъснати опити за нелегално прекосяване от жители на трети страни. През 2023 година са предотвратени към 180 000 опита на противозаконни мигранти, което е с 10% повече спрямо 2022 година.

От юли 2022 година зоната за отговорност на ГПУ - Болярово е присъединена към ГПУ -Елхово, а чиновниците са преназначени в прилежащите гранични ръководства. В Болярово остава група за защита на държавната граница в мощно понижен състав. През последните месеци на 2023 година е осъществен разбор на ситуацията в РДГП – Елхово и е открито, че зоната за отговорност на ГПУ - Елхово е най-натоварената във връзка с опити за нарушаване на държавната граница. 



Изводът е, че за усъвършенстване на граничното наблюдаване и бързо предислоциране на граничните полицейските дежурства от мястото на осъществяване на инструктаж до линията на границата с оглед навреме попречване на нарушаванията на държавната граница, е оправдано възобновяване на ГПУ – Болярово и позиционирането му в същата постройка, където и преди е съществувало. В нея се намира и локалният координационен център /ЛКЦ/, който реализира гранично наблюдаване на част от българо-турската граница с построена интегрирана система. 



В началото на 2024 година е направено обосновано предложение от шефа на Групово дело „ Гранична полиция “ основен комисар Антон Златанов със съответния действен разбор и финансов план. Със заповед на министър от 16.01.2024 година е възобновен щатът от 93 чиновници на ГПУ - Болярово. Те са преназначени. От през днешния ден граничното полицейско ръководство, което ще дава отговор за наблюдението на 38 км от българо-турската граница, стартира работа в цялостния си състав.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР