На кестените се приписват лечебни свойства, а поради високата си

...
На кестените се приписват лечебни свойства, а поради високата си
Коментари Харесай

Кои кестени са по-полезни? 

На кестените се приписват лечебни свойства, а заради високата си енергийна стойност се предлагат изключително за спортисти и деца. Те оказват помощ при проблеми с бъбреците и храносмилането, чаят от тях работи отлично при облекчение на признаците на астма и бронхит и може да се яде в супи и салати.

Тази храна принадлежи към групата на ядките, само че се разграничава от роднините си (орехи, бадеми и лешници) по това, че има по -ниско наличие на мазнини и високо наличие на нишесте и е единствената, която съдържа витамин С, пише actualno.com.

Кестеновите ядки се характеризират със специфична текстура и сладостен, мек усет. Ако се употребяват варени съдържат повече минерали, а печени - повече витамини.

Ползи от кестеновите ядки

Познати са 100 разнообразни типове кестени. Най-общо се разделят на питомни и диви. Първите са годни за консумация, до момента в който вторите имат лечебни свойства. Най-често се загатват като помощно средство при разширени вени и капилярни увреждания, а екстрактите от тях се употребяват за подготвяне на лечебни препарати.

По отношение на хранителния състав кестеновите ядки са сходни на кафявия ориз и са отличен източник на микроелементи (минерали, от които се нуждаем в доста дребни количества). Протеините не са мощната им страна, само че по тази причина пък са доста богати на нишесте и от тези плодове може да се направи брашно. Това е единствената ядка, която съдържа витамин С и също така е отличен източник на витамин В6. Тя също е добър източник на калий и фолиева киселина, както и диетични фибри, нужни за вярното действие на храносмилателната система.

Кестенът е храна, която се характеризира с малко по-висока енергийна стойност, защото 100 грама печени ядки съдържат към 245 kcal. Въпреки че плодът е доста хранителен, той е много сложен за мелене. Сравнително високата енергийна стойност, дължаща се на високото наличие на нишесте, прави кестените отличен избор за спортисти, хора, изложени на физически натоварвания и деца. Като се има поради, че са богати на калий и в това време небогати на натрий, кестеновите ядки се вписват идеално в диетата на хора със сърдечно-съдови и бъбречни болести.

Също по този начин диетичните фибри, съдържащи се в тях, могат да бъдат потребни за всички хора, страдащи от запек. Чаят от кестеновите листа е прочут национален лек против проблеми на дихателната система като бронхит и астма, до момента в който кората от дървото се употребява като адстрингент заради богатото си наличие на танини.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР