На фона на нарастващите опасения относно бъдещето на западната военна

...
На фона на нарастващите опасения относно бъдещето на западната военна
Коментари Харесай

Няма европейска сигурност без украинска победа

На фона на възходящите опасения по отношение на бъдещето на западната военна помощ за Украйна, коства си да се подчертае, че украинците остават откровено признателни за интернационалната поддръжка, която страната им към този момент получи през последните две години. В същото време е значимо да се подчертае приносът, който самата Украйна е направила и продължава да прави към европейската сигурност, написа за Atlantic Council Павло Жовниренко, ръководител на Центъра за стратегически проучвания в Киев и консултант на секретаря на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна.

Най-очевидният украински принос към европейската сигурност е ролята на страната като първа отбранителна линия на Европа против съветската експанзия.

Руският водач Владимир Путин и други висши чиновници на Кремъл постоянно дефинират актуалната война като спор против западния свят като цяло; все пак украинската войска до момента не разрешава на Русия да напредне и да влезе в директни военни дейности с други европейски страни. Докато съветската войска остава изцяло ангажирана в Украйна, множеството анализатори считат, че е малко евентуално Москва да предприеме спомагателни нахлувания.

Най-важното е, че Русия към този момент претърпя пагубни загуби в Украйна, които съществено ще повлияят на способността на Путин да води огромна война за доста години напред. Според самостоятелни оценки и данни от отворени източници стотици хиляди съветски бойци са убити или ранени в Украйна, до момента в който съветската войска също е изгубила хиляди танкове, стотици самолети и забележителен брой военни кораби.

Успехът на украинската войска също по този начин дава на европейските военни началници жизненоважна разследваща информация, която им оказва помощ да се приготвят по подобаващ метод за възможна бъдеща война против Русия. Те са в положение да тестват нови оръжия в бойни условия, до момента в който учат действителностите на актуалното полесражение и ролята, която играят относително нови детайли, в това число дронове и електронна война, без да се постанова да разполагат свои лични войски.

Провалът на първичния блицкриг на Русия напролет на 2022 година даде на европейските водачи жизненоважно пространство за глътка въздух, с цел да стартират да възвръщат личните си подценени отбранителни качества. Въпреки че този развой сигурно не е бил толкоз бърз, колкото мнозина в Киев биха желали, в този момент той стартира да дава резултати. Очаква се производството на въоръжение да нарасне доста в цяла Европа през 2024 година, което ще ускори военните старания на Украйна, като в същото време ще усили способността на Европа да се пази.

Пълномащабното съветско навлизане в Украйна оказа трансформиращо влияние върху европейското публично мнение и оказа помощ за обединяването на континента към главните полезности на демокрацията, правата на индивида и отбраната против авторитаризма. Този развой съживи НАТО и докара до разширението на алианса, като Финландия се причисли през 2023 година, а Швеция се чака да последва образеца през идващите месеци.

Тъй като Русия към този момент не е в положение да прикрива враждебността си към западния свят, европейските държавни управления със забавяне започнаха да обръщат внимание на обширните старания на Кремъл да подкопае западните общества от вътрешната страна. Това включва унищожаване на съветски пропагандни платформи от осведомителното пространство и експулсиране на съветски шпиони, настоящи в цяла Европа под дипломатическо прикритие.

Руската поддръжка за екстремистки партии и протестни придвижвания в Европейски Съюз също беше подложена на невиждан надзор. Това направи по-голямо предизвикателство за Кремъл да продължи неусетно да организира дестабилизиращи акции, като в някои случаи принуди съдружниците и сътрудниците на Москва обществено да се дистанцират от Русия.

Смелата опозиция на Украйна против съветската експанзия послужи като обезпокоителен сигнал, който насърчи Европа да се отдели стопански от Русия и да понижи излагането на съветското въздействие. През последните няколко десетилетия доста европейски страни следваха политика на задълбочаване на зависимостта от съветските енергийни доставки. Сътрудничеството се разшири и до необятен набор от други браншове, в това число технологии и търговия. Това даде опция на Кремъл да построи неофициални съюзи измежду европейските политически и бизнес елити.

През последните две години тази обстановка претърпя радикална преоценка. Шокът от нахлуването на Русия в Украйна накара политиците в цяла Европа да премислят връзките си с Русия и да вземат постоянно мъчителни политически решения за минимизиране на връзките с Москва. Ако Украйна беше паднала за броени дни, е изцяло допустимо европейските водачи да се бяха примирили с новите геополитически действителности и да продължат да вършат бизнес с Русия.

Възходът на възраждаща се и ревизионистка Русия съставлява най-голямата опасност за сигурността на Европа от генерации. В момента Украйна е на предната линия на тази борба, като украинците играят основна роля за сигурността на континента. Подкрепата на украинската войска изисква обилни финансови средства и политическа воля от страна на европейските съдружници на страната. Въпреки това, в случай че Украйна се провали, цената на противодействието на съветската опасност ще нарасне фрапантно.

С наближаването на две години от съветското навлизане, водачите в цяла Европа наподобява са все по-наясно с значимостта на Украйна за бъдещето на европейската сигурност. През последните седмици изказвания от Берлин, Париж, Лондон и други европейски столици демонстрираха възходяща решителност за разширение на поддръжката за украинската войска. Френският президент Еманюел Макрон заключи настроенията неотдавна, когато прикани Франция да премине към военновременна стопанска система. " Една съветска победа би означавала завършек на европейската сигурност ", съобщи френският водач.

В последна сметка това е въпрос и на персонален интерес. Ако Путин не бъде спрян в Украйна, от ден на ден и повече европейци в този момент осъзнават обстоятелството, че скоро ще би трябвало сами да се оправят с Русия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР