На днешния ден, 12 октомври, точно преди една година си

...
На днешния ден, 12 октомври, точно преди една година си
Коментари Харесай

Последен анти валс с Милчо Левиев

На днешния ден, 12 октомври, тъкмо преди една година си отиде Милчо Левиев (1937-2019). Годишнината от гибелта на виртуозния джазмен ще бъде маркирана с концерт на  Биг бенда  на БНР на 14 октомври в " София Лайв клуб ", с който започва новия сезон на оркестъра. Програмата е отдадена на забележителния български музикант, който преди повече от 50 години беше диригент на същия Биг бенд, както и негов композитор, аранжор и пианист. Третата причина за събитието е промоцията на новия албум „ Анти валс. Музика за Биг бенд “ на Милчо Левиев.

Пак през октомври, само че 2014 година Музикалната къща на БНР продуцира неповторимия хибриден план на Милчо Левиев и хор " Космически гласове " с диригент Ваня Монева и с присъединяване на бенда с диригент Антони Дончев, а в зала " България " се състоя на концертната промоция на албума " Пътешествия в два свята ". В него маестрото направи самобитно резюме на своя житейски и креативен път, по който все по този начин интензивно продължава да търси общите неща, а не разликите.  С " Пътешествие в два свята "  Милчо Левиев сбъдна фантазията си да съчетае ритмичното и хармонично благосъстояние на българсия фолклор с музикалния език на актуалния джаз.

В " Анти валс-музика за Биг Бенд " е включено и парчето „ Така ший “ от концерта през 2014 година с хора на Ваня Монева. На живо в сряда ще прозвучат също емблематични джаз пиеси като " Блус в 9 ", " Блус в 10 ", " Студиа ", " Анти валс " - от интервала 1962-1966 година  Те са композирани, аранжирани и дирижирани от Милчо и са записани и са записани от Биг бенда в Първо студио на БНР. Това са първите му пиеси, в което смесва джаз и български фолклор. Удивително е, по какъв начин те звучат все едно са писани през вчерашния ден - положителната музика не остарява.

В албума са включени още осъществявания с от 2010-а („ 50 години Биг бенд на БНР “), 2013-а и 2018-а („ Пътешествие още веднъж - 80 години Милчо Левиев “). Специални посетители на концерта в " София лайв клуб " са солистите Вики Алмазиду (вокал), Михаил Йосифов (тромпет) и Стоян Янкулов (ударни). 

Ако чуе заглавието на последния си албум - „ Анти валс “, Милчо несъмнено ще се усмихне. Историята, обвързвана с него, е една от многото аргументи, довели го решението да замине за Съединени американски щати. Това е една от последните пиеси, писани от него за Биг бенда. След записа ѝ в Първо студио го викат в Комитета за просвета с един въпрос - за какво е нарекъл тази пиеса „ Анти валс “? „ Защото е анти валс - отговоря Милчо. - Не е валс, а анти валс “. „ Е, тогава няма да я свирите “, уведомили го от Комитета.

По това време властта беше известна с съмненията си към всичко „ анти “, а нейните представители - с цялостното неявяване на възприятие за комизъм. За разлика от Милчо Левиев, при който хуморът беше на всички места - и в историите му, и в импровизациите, и в ексцентричните музикални хрумвания, а от време на време и в заглавията.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР