На 93-годишна възраст след тежко боледуване ни напусна акад. Николай

...
На 93-годишна възраст след тежко боледуване ни напусна акад. Николай
Коментари Харесай

На 93-годишна възраст си отиде изтъкнатият музиковед акад. Николай Кауфман


На 93-годишна възраст след тежко боледуване ни напусна акад. Николай Кауфман, бележит музиковед, популяризирал българския фолклор.

Възпитаник на Държавната музикална академия с тромпет и музикална доктрина, Кауфман има извънреден принос в изследването и съхраняването на българския музикален фолклор.

Част от многогласните му партитури попадат в албума на Марсел Селие, отличен с премия “Грами, разкрил за света българския фолклор с "Мистерията на българските гласове".

Самият Кауфман е създател на няколко песни за „ Мистерията на българските гласове “. През 1990 година вторият албум „ Мистерията на българските гласове ”, в който са включени три негови авторски песни, завоюва "Грами". Неговата комбинация „ Безродна булка ” се трансформира в шлагер и влезе в един от албумите на група „ Ю ту ”.

Академикът е посветил живота си на събирането и запазването на българските фолклорни музикални претекстове. Заедно със брачната половинка си обикалят села и събират песни, които познаваме и до през днешния ден.

Николай Кауфман е създател на над 1000 обработки на български и еврейски (сефарадски и ашкеназки) национални песни за разнообразни хорови и инструментални сформира.

Композициите му се извършват с голям триумф по целия свят, а на формалната страница на Съюза на българските композитори изричат почитта си към създателя с осъществяването на песента "Постой, почекай девойче".

Приживе Кауфман декларира, че съвсем половин век работи с девойките от „ Мистериите ”. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР