На 92-годишна възраст почина най-възрастният работещ сладкар в България, известният

...
На 92-годишна възраст почина най-възрастният работещ сладкар в България, известният
Коментари Харесай

Почина любимият сладкар на Тодор Живков

На 92-годишна възраст умря най-възрастният работещ сладкар в България, известният благоевградчанин бай Стойчо Георгиев, основател на известната в предишното паста „ Бачиново “. Нея той кръщава на парка, където се разхождал в младостта си. Както разказваше приживе бай Стойчо, той я измислил поради клиентите, които са търсели по-леки сладкиши с по-малко захар. Незабравима ще остане и неговата торта „ Гараш “, която са правили дружно със брачната половинка му Венка.

Бай Стойчо е бил обичаният сладкар на Тодор Живков. Когато някогашният Първи ходел на лов в Банско, ги вдигали с Венка през нощта, с цел да създадат банички от бутер тесто за закуска на Живков.

Стойчо Георгиев е в сладкарския отрасъл от 1 май 1947 година От 16-годишен чиракува в сладкарницата към Окръжния комитет на партията. Тънкостите в занаята научава от майстора Славчо Петров в София, където го изпращат да се учи на сладкарство. Към занаята привлякъл и жена си Венка. През 1962 година двамата вземат участие в основаването на сладкарска кооперация, а по-късно творят специалитетите си в благоевградския хотел „ Ален мак “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР