На 9 януари, когато след седмици на сравнително топло време

...
На 9 януари, когато след седмици на сравнително топло време
Коментари Харесай

Капитал: Нов абсурд в България, станахме нетен вносител на ток от Северна Македония

На 9 януари, когато след седмици на относително топло време към България се спусна същински зимен мраз и съвсем без изключение цялата страна е в минусови температури през по-голямата част от денонощието, потреблението на електрическа енергия се усили доста, написа " Капитал ".

Българските енергийни централи (страната има най-големият потенциал на мощности в региона) обаче останаха съвсем неизползвани.

Държавната въглищна централа Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " да вземем за пример работи на по-малко от 30% и евентуално въглищните ѝ котли са също толкоз сковани от мраз, колкото и багерите на държавните мини, които са пръснати из полетата на Стара Загора и едва ли работят.

Ситуацията придобива още по-странен тип, когато погледнем данните за експорт и импорт на електрическа енергия за януарския ден - те сочат напълно ясно, че България е чист вносител на ток освен от Румъния, само че и от Гърция, Сърбия, Турция и Северна Македония. Това значи, че макар достатъчното мощности, с които България разполага, те не създават електрическа енергия, която да е конкурентна на пазара. А вместо това е по-изгодно да се купува от съседите.

Продължениев 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР