На 7 юни, точно в 15:26, в Пловдив беше усетено

...
На 7 юни, точно в 15:26, в Пловдив беше усетено
Коментари Харесай

След земетресението в Пловдив: Какво трябва да знаем и как да реагираме

На 7 юни, тъкмо в 15:26, в Пловдив беше усетено мощно земетресение с магнитут 4,8 по скалата на Рихтер , с епицентър на 14 км. от града. В идващите няколко часа бяха регистрирани и няколко вторични труса с магнитут сред 2,1 и 3,2. За благополучие земетресенията се разминаха без потърпевши и опустошения, само че в обществените мрежи заваляха голям брой мнения - от поучителни, през кумични, до крайни и обидни.
Прочетете още
За да ни опише повече за земетресенията, предварителната защита и последствията от земетресения като вчерашния се свързахме с един от героите от избавителната интервенция в Турция след опустошителните земетресения в Кахраманмараш през февруари – Красимир Каракашев. Той е минал курсовете за USAR в предварителен център на Групово дело ПБЗН в Монтана, бил е на образование в Турция през 2017 година, управлява непринудено формирофание и е част от Асоциацията на доброволците в България, като е награждаван с редица призове и плакети за дейното си присъединяване в избавяне на човешки животи.



На първо място, какво съставляват трусове и кое се дефинира като мощно и едва земетресение?

Земетресението е естествено събитие, изразяващо се в разлюляване на земната повърхнина, подбудено от придвижването на тектоничните плочи на земята. Към сегашния миг земетресенията не могат да бъдат предсказани като време и място.

Когато приказваме за степента на мощ на земетресенията, то тя се пресмята по-магнитут - канара на Рихтер и в дълбочина на хипоцентъра. Като съществени трусове, може да кажем, че това са трусове на дълбочина до 100 км. и над шеста степен по скалата на Рихтер. Трябва да отбележим, че трусове до трета степен съвсем не се усещат от хората. При четвърта и пета степен на трус, към този момент осезаемо се долавят от хората. Тогава е допустимо да има строшаване на прозорци, разрушение на комини или напукване на мазилка по постройките. Земетресения от шеста степен провокират леки повреди в структурите на постройките, пукнатини по фасадите и падащи предмети в самите здания. За най-сериозни трусове към този момент може да приказваме при седма и осма степен по скалата на Рихтер, където се следят обилни вреди по постройките, вероятни са сриване на някои здания или на части от тях. Тук към този момент следим и повреди при инфраструктурата в обитаемоте места.

При земетресение от девета и десета степен по скалата на Рихтер, можем да кажем, че се получават с изключение на упоменатите вреди и съществуване на свлачища, както и процепи и пукнатините в земната повърхнина, които могат да доближат до един метър широчина. Наблюдават се голям брой изцяло срутени здания. Земетресенията, които най- малко и най-рядко се срещат са от категория 10, 11 и 12 степен по Рихтер. При тези трусове можем да обобщим, че се следи всеобщо и изцяло разрушение на здания и уреди, промени в релефа и структурата на земната повърхнина. При тези трусове 11-12 степени се следи 100% опустошения, а в случай че те са в урбанизирана територия рискът от смъртност е оптимален.

А измервани ли са такива трусове, кое е най-силното записано досега в света?

Към момента най-мощното земетресение е било през 1960 година на територията на Чили и е с магнитут 9,6 по скалата на Рихтер. Последното значимо по измерение земетресение е от шести февруари 2023 година с магнитут 7,8 по скалата на Рихтер сред Турция и Сирия. След първичния трус следват над 2000 вторични. На територията на двете страни са регистрирани над 50 000 жертви.

Как да реагираме при земетресение и какво би трябвало да вършим по-късно?

Най-важното нещо е, когато усетим земята под нас да се люлее, да запазим хладнокръвие и да не изпадаме в суматоха. Най-големите и най-чести последици върху индивида са контузии от падащи предмети. Ако се намираме в постройка и имаме опция да я напуснем в границите на 10 секунди, то неотложно би трябвало да я напуснем. Ако се намираме в постройка чиито външен вход или излаз се намира на доста разстояние от нас или сме на етаж по-висок от третия, по-добрият вид е да вземем ограничения и да се обезопасим на място. Тук желая да акцентира, че стълбищните коридори, асансьорните кафези и други типове коридори са необезопасени зони при трусове.

Тук ще намесим правилото за триъгълника на живота. Триъгълника на живота е място или празнина която би могла да се образува в пространства при рухване или превръщане на предмети, тяхното облягане върху други предмети и образуването на празнина сред тях. 



Ако се намираме в жилище и сме на високи етаж за подобен тип триъгълник може да ни послужи обърната секция, висока мебел, облегната на стена и тн. Може би учудващо ще наподобява за всички, че елементарни мебели, като кухненски долап, печка, пералня, ледник, имат релативно висока товароносимост. Заставайки до тях и под тяхното равнище ние усилваме доста шанса си да не бъдем премазани от падащи предмети, в това число и разграничителна плоча сред етажите. 



Ще акцентира още един път на думата суматоха. Дори и при забележителен трус от четвърта, пета степен, даже и шеста, в един естествен магазин суматохата и блъскането с цел да излезете от помещението ще нанесат в пъти повече ще ти в сравнение с самото земетресение. Най-честият травматизъм при трусове или пожари, когато се постанова евакуация от пространства е в резултат на хаоса основан измежду хората. Втурваща се навалица към дребен излаз е равнозначно на голям брой притиснати или смачкани хора. В случай че сме съумели да се евакуираме на време и сме намерили уместно скривалище с цел да не бъдем наранени от падащи предмети изчакваме земетресението да завърши.

Колко време трае нормално едно земетресение?

В множеството случаи един трус трае сред три, пет или да кажем 10 сек. Без да изпадаме в суматоха и по най-бързия метод е добре да вземем персонални документи вероятно животоподдържащи лекарства и връхна дреха и по опция да напуснем по най-бързият и безвреден метод помещението. Тук желая да акцентира на това, че при евакуация не би трябвало да се натъртва на това да си вземем всички пари, бижута и скъпи движимости, тъй като става въпрос за човешки животи и всичко останало остава второстепенно.

Какво ще препоръчате на хората, които се опасяват откакто усетят едно земетресение, през вчерашния ден имаше много уплашени пловдивчани?

При изискване, че към този момент има напреднали технологии, е хубаво когато сме на безвредно място, да се обадим на непосредствен или родственик, с цел да го уведомим за нашето положение. Не е целесъобразно да си звъни на 100 индивида, защото мобилните мрежи ще бъдат сигурно претрупани и всеки ще желаят да се свърже с непосредствен и родственик, с цел да го успокои. Нека не бъдем егоисти в този смисъл.

След приключването на първия трус, в случай че той е от четвърта степен нагоре като вчерашния случай, умерено можем да сме сигурни, че ще има и следващи земетресения. Второстепенните земетресения са във времевия период до към два-три часа. Хубаво е когато сме на безвредно място, да се изчака най-малко час-два, без да се връщаме в помещението в което сме били, без значение от това какво желаеме да вземем от това помещение.

Със сигурност през това време при вас ще бъдат задоволително участници в единната избавителна система в това число пожарна, полиция, спешна помощ и подготвени доброволци, които ще ви дадат оптимално точни упътвания какво и по какъв начин би трябвало да се прави.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР