На 6 януари китайският председател Си Дзинпин се срещна с

...
На 6 януари китайският председател Си Дзинпин се срещна с
Коментари Харесай

Китай и Туркменистан ще развиват всестранно стратегическо партньорство

На 6 януари китайският ръководител Си Дзинпин се срещна с президента на Туркменистан Сердар Бердимухамедов в Пекин. Двамата държавни глави оповестиха, че ще покачат двустранните връзки до равнище на всестранно стратегическо партньорство.

Китайският водач уточни, че построяването на общественост на споделена орис сред Китай и Туркменистан е основано на взаимното почитание и доверие, откровеност и полза. Двете страни би трябвало да се поддържат взаимно в решаването на проблемите от главен интерес и да зачитат пътя на развиване, подобаващ на вътрешната обстановка във всяка една от страните. Си Дзинпин акцентира също, че би трябвало да засилят енергийното съдействие, изключително партньорството в бранша на природния газ, което е основа на двустранните връзки, и разширението му дава отговор на тактиките и дълготрайните ползи на двете страни.

Сердар Бердимухамедов съобщи, че Туркменистан изрично поддържа суверенитета и териториалната целокупност на Китай и е срещу всеки опит за разцепването на страната. „ Туркменистан цени високо и изцяло поддържа механизма за съдействие сред Китай и петте централноазиатски страни за общата отбрана на районната сигурност и развиване “, акцентира туркменистанският президент.

След срещата двамата държавни глави подписаха „ Съвместна декларация сред КНР и Туркменистан “ и участваха на подписването на редица документи за двустранното съдействие.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР