На 4 май бе рожденият ден на легендарната Одри Хепбърн.

...
На 4 май бе рожденият ден на легендарната Одри Хепбърн.
Коментари Харесай

15 малко известни факти за киноиконата Одри Хепбърн


На 4 май бе рожденият ден на именитата Одри Хепбърн . Символът на златния век на Холивуд, иконата на стила и музата на Юбер Живанши е известна в целия свят с помощта на класическите кино шлагери „ Римска почивка ” и „ Закуска в Тифани ”. В нейната биография обаче има доста обстоятелства, за които знаят най-вече почитателите.

Одри Хепбърн е псевдоним
 

 Одри Хепбърн Gulliver/Getty Images

Истинското име на актрисата е Одри Катлийн Ръстън. Майка й, баронеса Ела ван Химстра, е холандска аристократка , щерка на кмета на холандския град Арнем. Бащата на актрисата, англичанинът Джоузеф Виктор Антъни Ръстън, е бил почетен английски консул в холандската Източна Индия. Именно той взел псевдонима Хепбърн-Ръстън вместо фамилното си име. Сторило му се, че звучи по-аристократично. Казват, че Джоузеф се е считал за потомък на Ърл Джеймс Хепбърн, третият брачен партньор на Мария Стюарт (всъщност фактът на тази връзка не е доказан от нищо). Самата Одри трансформира фамилното си име Хепбърн-Ръстън на просто Хепбърн през 1948 година, когато към този момент стартира да играе в епизодични функции.

Родителите й са подкрепяли нацистите

Одри е от Брюксел и е прекарала детството си в Арнем, който е бил окупиран от нацистка Германия по време на войната. Родителите на бъдещата звезда са подкрепяли нацистите, взели участие са в техните срещи и се противопоставяли на евреите. Майката на актрисата изоставила възгледите си след окупацията на града, само че татко й се придържаше към тях през целия си живот. Според една версия, заради разликата в политическите възгледи, родителите на Одри се развеждат (според друга версия повода е доста по-светска: бащата на звездата сякаш е изневерил на жена си с бавачка). Биографи споделят, че в случай че благосклонностите на родителите на Хепбърн бяха разкрити през 50-те години на предишния век, това безспорно щеше да съсипе нейната кариера.

 Одри Хепбърн Gulliver/Getty Images

Тя можело да стане балерина

Крехката Одри е учила балет от петгодишна възраст и през 1945 година даже взема уроци от изключителната холандска танцьорка Соня Гаскел. Войната й попречила да стане примабалерина: сходно на доста други през тези години, момичето страдало от недохранване и просто нямало сили да тренира. Актрисата казвала, че от време на време й се налагало да яде трева, коприва и луковици на лалета . До края на войната 16-годишната Одри тежала 39 кг. Въпреки това тя беше слаба до края на живота си. Това не значи, че актрисата се е хранила единствено със зеленчуци (въпреки че доста ги е обичала и ги отглеждала в личната си градина). Но главната й кулинарна пристрастеност са били спагетите с домати.

 Одри Хепбърн Gulliver/Getty Images

Монро трябваше да играе вместо нея в „ Закуска в Тифани “.

Невероятно, само че факт: в началото е планувано емблематичната роля да бъде дадена на Мерилин Монро. Авторът на историята Труман Капоти виждал точно нея в облика на Холи Голайтли. Легендарната русокоска отказала по рекомендация на менторката си Паула Страсбърг, която намерила облика за подозрителен. Между другото, Капоте по този начин и не се примирил с избора на актриса за основната роля и след премиерата сподели, че това е „ цялостна неточност “ (при избора на актрисата).

Одри тютюнджийката

 Одри Хепбърн Джеймс Хенсън Gulliver/Getty Images

Според очевидци нежната брюнетка пушела по две, даже три кутии на ден . Като госпожица тя развила нездравословния табиет и не се разделила с него през целия си живот.

Имала е спекулация на снимачната площадка

Докато работила върху сантименталната мелодрама " Сабрина ", Хепбърн почнала връзка с артиста Уилям Холдън. Той се отличавал с любвеобвилност, въпреки да е бил женен. По-късно Одри призна, че за нея това била същинската обич и мечтаела за женитба с Холдън и за деца. Връзката завършила, когато артистът признал на обичаната си, че се е подложил на вазектомия и не може да има деца. Чула това, съгласно биографите, Хепбърн незабавно се разделила с него.

 Одри Хепбърн Gulliver/Getty Images

Тя е имала връзка с Кенеди

Хепбърн и Монро освен се състезавали за една и съща роля, само че имали възка с един и същи мъж по друго време. При това с доста прочут човек – със самия президент на Съединени американски щати. През 2019 година излезе нова биография на Джон Кенеди, чийто създател твърди, че политикът е имал връзка с Одри. Вътрешни хора споделиха, че актрисата се е срещала скрито с Кенеди в средата на 50-те години на предишния век, когато той към момента бил сенатор, а тя преди малко бе спечелила първия си Оскар за „ Римска почивка “. Постепенно те се отдалечили един от различен, само че траяли да поддържат връзка като другари. Нещо повече: година откакто Мерилин Монро изпяла „ Честит рожден ден “ на Кенеди, Одри направила същото от сцената. Изпълнението на Монро обаче било толкоз сензационно, че поздравленията на Хепбърн останали доста по-незабелязани от публиката.

Срещнала огромната си обич на 50

Одри се омъжила за първи път на 25 години - за артиста Мел Ферер (това бил четвъртият му брак). Живеели дружно 14 години и имали наследник Шон. Актрисата мъчно понесла развода: лекувана била от меланхолия от италианския психиатър Андреа Доти, който станал вторият й брачен партньор. Ражда се вторият й наследник Люк. Този брак траял 13 години, а повода за раздялата била сякаш невярност от страна и на двамата. Когато Одри навършила 50 години, другари я срещнали с холандския артист Робърт Валдерс, със седем години по-млад от нея. Актьорите незабавно намерили общо език, разговаряли между тях на холандски и скоро почнали да се срещат. Актрисата не желала да се дами за трети път. Валдерс сподели на пресата, че когато й предложил брак, тя дала отговор: „ Защо да скапваме нещо положително? “ Двамата изкарали дружно до гибелта на актрисата.
 

 Одри Хепбърн и Андреа Доти Gulliver/Getty Images

Хепбърн е една от дребното, спечелили четири огромни награди в шоубизнеса.

Наричат Одри една от дребното, които влязоха в неофициалния клуб EGOT, което значи Еми, Грами, Оскар и Тони. Само 14 души в историята са съумели да получат тези четири награди. Ако всичко е ясно с актьорските награди, то спечелването на Грами да вземем за пример е изненадващо, тъй като Одри не пееше. Актрисата учи вокали и беше планувано да пее в мюзикъла „ Моята прелестна лейди “. Но още по време на фотосите било решено, че тя ще бъде дублирана от професионална певица. Хепбърн получава Грами посмъртно през 1994 година за албум с детски аудио приказки, които е записала.

Одри е говорила няколко езика

Според разнообразни източници пет или шест. Някои източници прецизират, че актрисата владеела холандски, френски, немски и британски, а по-късно почнала да учи испански и италиански.

Имала е комплекси поради външния си тип

За мнозина Хепбърн към момента е модел за подражателство. Самата тя не се смяташе нито за икона на жанр, нито за хубост. „ Бих желала по-малко плоски гърди, бих желала да имам по-малко ъглови плещи, по-малко дълги крайници и по-малък нос “, казвала актрисата. Малко хора знаят, че тя е имала значителен размер на крайници - 41 или 42 номер съгласно разнообразни източници. Височината на актрисата беше към 170 сантиметра.

Еленче й станало домакински любим

По едно време актрисата се сдобила с необикновен домакински любим: на снимачната площадка на кино лентата „ Зелени парцели “ през 1959 година й било препоръчано да осинови еленче. Одри му дала прякора Пипин и изненадала обществеността, като се появила с него, да вземем за пример, в супермаркета. Медиите не оповестяват за ориста на животното.

Сорт лалета кръстен на Одри

Луковиците на лалетата избавиха младата звезда от апетит по време на войната. И през 1990 година нов хибриден вид от това цвете получи името си. Актрисата персонално показа на публиката бели лалета, наречени Хепбърн, в фамилния си дом в Холандия.

Актрисата се страхувала от вода

Тази уплаха от време на време й пречела да работи. На снимачната площадка на кино лентата „ Двама на пътя “ нейната героиня трябвало да падне в басейна. Звездата била толкоз обезпокоена, че съвсем целият снимачен екип се разположил наоколо, даже и в самия басейн, с цел да се втурне на помощ, в случай че нещо се случи.

Тя назова последната си Коледа най-щастливата

Хепбърн интензивно се снима до края на 60-те години, след което излизат единствено няколко кино лентата с нейно присъединяване. През 80-те години на предишния век тя е била главно заета да пътува по света като дипломат на УНИЦЕФ и да доставя храна за Етиопия, Бангладеш, Судан и доста други страни. Последната благотворителна задача беше пътешестване до Сомалия и Кения през есента на 1992 година Тогава актрисата стартира да има мощни болки в корема и пътуването трябваше да бъде прекратено. Тя отпътува за обзор в Лос Анджелис, където й откриха рак на корема. Одри бе подложена на химиотерапия, само че туморът продължава да прогресира. Само няколко месеца по-късно, на 20 януари 1993 година, актрисата умира на 63-годишна възраст. Актрисата назова последната си Коледа, прекарана със фамилията й, със синовете й и Валдерс, най-щастливата в живота й.
Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР