На 4 август 2022 г. почина проф. д.и.н. Цветана Борисова

...
На 4 август 2022 г. почина проф. д.и.н. Цветана Борисова
Коментари Харесай

Почина изтъкнатият историк и антрополог проф. Цветана Георгиева


" На 4 август 2022 година умря проф. д.и.н. Цветана Борисова Георгиева, бележит български историк и антрополог, дълготраен учител в Историческия факултет на университета, с проучвания по история на българските земи в Османската империя и в региона на етнологията, с водещо значение за развиването на българската османистика и антропология ". Това оповестява управлението на университета на страницата на образователното заведение.



" Редица са почитателите на проф. Георгиева - студенти, докторанти, учители, академични учени и откриватели, доразвили освен концепциите и възгледите ѝ, само че възприели нейния дух и куража да ги отстояват!

Проф. д.и.н. Цветана Георгиева е родена на 26 април 1937 година в гр. София. Научната ѝ кариера е напълно обвързвана със Софийския университет. От 1972 година е помощник в Катедрата по история на България, през 1976 година става доцент, а от 1998 година е професор в същата катедра. Проф. Георгиева пое управлението на катедра „ Етнология ” и подкрепя основаването на специалността Етнология към Исторически факултет на Софийския университет.

Лекциите и проучванията на проф. Цветана Георгиева по проблемите на българското историческо развиване в интервала XV – XVII в., върху религии и етнически общности на Балканите, като контактна зона сред исляма и християнството, по въпросите на националната просвета и въздействието на свещените книги, както и редица други, свързани с тази проблематика проблеми, образуваха няколко генерации учени и общественици в полето на историческата хуманитаристика.

Като прочут български академик проф. Георгиева бе член на Асоциацията за балканска антропология, представител на България в интернационалната организация PAC – EUROETHNO към Съвета на Европа в Старсбург, член на Международнта организация на европеистите със седалище в Брюксел.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР