На 27 юни се навършиха точно 20 години откакто правителството

...
На 27 юни се навършиха точно 20 години откакто правителството
Коментари Харесай

Реформираме Темида и с милиони по Зелената сделка!

На 27 юни се навършиха тъкмо 20 години откогато държавното управление на Иван Костов показа преговорната позиция на България, а Европейската комисия отвори най-важната предприсъединителна глава 24 - " Правосъдие и вътрешни работи ". Тоест - това е денят, от който започнахме най-редовно да лъжем Брюксел, че реформираме Министерство на вътрешните работи, специфичните служби и правосъдната система. Срещу възнаграждение, несъмнено, което досега надали е по-малко от 300-350 милиона евро.

 

Финансовата равносметка на неуспеха, осребрен като промяна на правосъдната система и бранш " Сигурност ", най-вероятно не е правилна. Според наличната информация - това са парите, които сме получили от Брюксел и против които не сме поставили тухла върху тухла, нагледно казано. Единствената систематизирана статистическа информация се появи в края на 2006 година - по време на дебатите на тематика " Как влизаме в Европейския съюз на 1 януари 2007 година - осъдени и със задействана правосъдна защитна уговорка или просто по този начин - леко засрамени, само че щастливи? "

 Тогава информацията изтече от дипломатите на една западноевропейска страна, само че поради някаква криворазбрана тактичност те избраха да останат анонимни: " От началото на договарянията на тематика промяна на правосъдната власт, България е получила от Европейската комисия към 250 млн. евро. И ще стане пълновръстен член на Европейски Съюз без нито една обикновено работеща институция и нито един обикновено настоящ закон и кодекс ". 

Вместо да ни наложат защитна правосъдна уговорка, в Брюксел измислиха смехотворния Механизъм за съдействие и инспекция и продължиха да ни заплащат, задето ги лъжем.

Днес, след още 50-100 милиона, усвоени по някогашната Оперативна стратегия " Административен потенциал " и настоящата " Добро ръководство ", ситуацията в правосъдната система е също толкоз трагично.

Колкото и да е необичайно, доказателство за този ни извод е дебютът на новия правосъден министър Иван Демерджиев в ефира на Българска национална телевизия 1 и  заканата му, че щом Брюксел утвърди българският План за възобновяване и резистентност, с единоначалието и безотговорността на основния прокурор е свършено.  

Човекът си го сподели в прав текст и жив ефир: служебното държавно управление е разписало съответни законодателни ограничения по този въпрос в проекта, като осъществяването им е обвързано с приемането на заложеното финансиране.

Според въпросните ограничения, при положение на потребност основният прокурор ще бъде разследван единствено от негови сътрудници, създадени в сан " Прокурор от Върховна касационна прокуратура ". Без значение дали те работят в апелативна или окръжна прокуратура.

Освен това е планувано " разследвачът " на Обвинител № 1 да бъде определян посредством инцидентен асортимент, основният прокурор - краткотрайно отхвърлен от служба, а правосъдният развой да се води от магистрат с сан " Съдия във Върховния касационен съд ".

Всичко това е прелестно, само че що ще то в Плана за възобновяване (от пандемията) и резистентност (в изгода на зеления преход)? Вярно, някак булевардно звучи, само че няма по какъв начин паралелно с грижите за оцеляването на европейската стопанска система след пандемията и благородните упоритости за действително привършване на зеления преход, да бъдат финансирани и следните откровени безумия:

" Доразвитие на осведомителните системи на съдилищата за достъп на жители и юридически лица до е-услуги и е-правосъдие ": бенефициент - Висш правосъден съвет, показателен бюджет - 1.3 млн. лева с Данък добавена стойност, съществена цел - доразвитие на Единния портал за електронно правораздаване за достъп на жители и юридически лица до е-услуги и е-правосъдие.

Справка - този портал трябваше да е подготвен минимум още преди 7-8 години, тъй като за електронно правораздаване пари се харчат още от 1999 година, когато е призната Националната тактика за електронно ръководство.

" Укрепване, доразвитие и надграждане на Единната осведомителна система на съдилищата: бенефициент - ВСС; показателен финансов запас - 23.86 млн. лева, от които 19.31 млн. лева безплатна помощ и 4.55 млн. лева - национално съфинансиране под формата на покриване на ДДС; съществена целна плана - надграждане на съществуващите функционалности и основаване на нови функционалности в Единната осведомителна система на съдилищата.

Справка - през 2016 година Висш съдебен съвет получи 5 млн. лева по Оперативна програма " Добро ръководство " тъкмо за създаване на ЕИСС. Проектът към момента не е завършил, а поради калпавата работа на изпълнителите двама членове на Висшия правосъден съвет към този момент подадоха оставки. До приключването на плана остават още 10-12 месеца, тъй че в тази ситуация не може да става дума за никакво надграждане! 

" Цифровизация на основни съдопроизводствени процеси в системата на административното правосъдие ": бенефициент - висшият административен съд; показателен бюджет - 8.55 млн. лева, от които - 7.12 млн. лева безплатна помощ и 1.43 млн. лева " опрощаване " на Данък добавена стойност за сметка на бюджета; съществена цел - усъвършенстване на работата на магистратите и правосъдните чиновници от системата на административното правосъдие посредством въвеждане на цифрови технологии в процесите и реализиране на по-бързо, дейно и налично правосъдие, способно да действа гладко във всевъзможни обстановки (включително в изискванията на пандемия и др.).

Справка - без коментар!

" Трансформация на съществуващата в Прокуратурата на Република България осведомителна и информационна инфраструктура (ИКИ) в нов вид - отказоустойчива, резервирана, производителна и предпазена ": бенефициент - Прокуратура на Република България, показателен бюджет - 28.78 млн. лева безплатна помощ плюс 5.69 млн. лева Данък добавена стойност за сметка на държавния бюджет, а не на бюджета на правосъдната власт; съществена цел - основаване на предпоставки за автоматизиран електронен продан на информация сред прокуратурата и другите антикорупционни органи в България - КПКОНПИ, Министерство на вътрешните работи, ДАНС и други

Справка - в тази ситуация става дума за прословутата Единна осведомителна система за противопоставяне на престъпността (ЕИСПП). Постановлението за нейното създаване е от май 1996 година. До 2011 година тя беше грижа на Министерството на правораздаването, след което бе " трансферирана " в портфолиото на основния прокурор. Все още се водят разногласия какъв брой пари са изхарчени досега - 50 или 150 милиона, само че надали някой знае точната сума. Всъщност, и 20 лв. да са единствено, отново са доста...

" Подобряване на качеството и устойчивостта на политиките в областта на сигурността и противодействието на корупцията и подкрепяне на екологичния преход ": бенефициент - Министерство на вътрешните работи, показателен бюджет - 49.166 млн. евро с Данък добавена стойност, от които безвъзмездната помощ е 41.009 млн. евро. Цел на плана - пазаруване на компютри, леки коли и програмен продукт, в най-съкратен вид.

Справка - от влизането ни в Европейски Съюз през 2007 година, единствено по линия на тези " промени ", в Министерство на вътрешните работи са потънали над 150-200 млн. евро. Колко са засмукани преди този момент - никой не знае, само че надали са по-малко. Така че задачата в тази ситуация е с новите пари да бъдат заметени старите обири.

Спираме дотук, въпреки че има още много какво да си кажем по тематиката. С едно благопожелание обаче: до момента в който към момента е длъжностен министър на вътрешните работи и силов вицепремиер, Бойко Рашков да вземе и да прати антимафиотите от ГДБОП в счетоводствата на Висш съдебен съвет и Министерството на правораздаването. Страшно е там, но и безочливо...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР