На 27 януари светът отбелязва Международния възпоменателен ден на Холокоста.

...
На 27 януари светът отбелязва Международния възпоменателен ден на Холокоста.
Коментари Харесай

77 години след освобождаването от Аушвиц преиздават „Списъкът на Шиндлер“ |

На 27 януари светът отбелязва Международния възпоменателен ден на Холокоста. Точно 77 години след освобождението на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц-Биркенау издателство „ Кръг “ показва на пазара ново издание на един от най-значимите романи по тематиката – „ Списъкът на Шиндлер “ от австралийския публицист Томас Кинийли . Основана на действителни събития, още с появяването си през 1982-ра тази трогателна история печели влиятелната премия „ Букър “, а десетилетие по-късно става и основа за основаването на едноименния филм на Стивън Спилбърг. Преводът е на Росица Терзиева, а красивата корица с именит кадър от кино лентата е дело на дизайнерката Наталия Чайкина.

Когато немската войска нахлува в Полша през 1939 година, дружно с нея в страната идват и огромен брой немски търговци и вложители, които преследват лесната плячка – подписват преференциални покупко-продажби за новозаграбено имущество и експлоатират евтиния еврейски труд. Един от тях е Оскар Шиндлер, който се снабдява с фабрика за посуда в Краков. Шиндлер харесва разгулния живот и на драго сърце пилее благосъстоянието си измежду дами и безценен алкохол, до момента в който жестокостта на войната към него става все по-осезаема.

Също толкоз предан хедонист е и комендантът на еврейското гето Краков-Плашов Амон Гьот, само че до момента в който Оскар следи ужасите, които се случват, със свито сърце, то Гьот е самият смут – безнравствен до прекаленост, изгубил всякакво чувство за морал, палач, който с приятност лишава живот. С напредването на военните дейности ситуацията на евреите в Плашов се утежнява от ден на ден, с цел да се стигне до нареждането на Гьот да бъдат натъпкани в тесни вагони за добитък и изпратени към Аушвиц.

Съдбата преплита пътя на двамата мъже, с цел да се окаже, че без да осъзнава, Гьот ще се трансформира в инструмент за идеята, която все по-ясно се обрисува в съзнанието на Шиндлер – да избави колкото може повече евреи. Така, с помощта на състрадателността си и с риск за себе си, Оскар се трансформира в ангел-хранител и изплаща живота на 1300 евреи. Неговата фабрика се трансформира в дребен оазис на живота посред касапницата на Холокоста. Затова и първичният план за заглавието е „ Шиндлеровият ковчег “ по прилика на Ноевия.

Томас Кинийли научава историята на Шиндлер персонално от Полдек Пфеферберг – един от избавените евреи, разказал в детайли случилото се по време на войната. Той е и индивидът, убедил Стивън Спилбърг да снима кино лентата по книгата (1993), който след това печели седем награди „ Оскар “.

Томас Кинийли (1935) е австралийски публицист, драматург и сценарист. Учи за католически духовник, само че напуща преди да бъде ръкоположен. Автор е на редица бестселъри в жанра на документалистиката, историческия и актуалния разказ. Бил е член на съвета на Австралийското сдружение на писателите, президент на Националния съвет на книгата на Австралия, както и гостуващ професор в Университета на Калифорния в Ървайн и в Нюйоркския университет. „ Списъкът на Шиндлер “ (1982) е най-популярната му книга, за която печели и премия „ Букър “, с изключение на нея още три негови творби са с номинации за влиятелното отличие.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР