На 27 януари светът отбелязва Международния възпоменателен ден на Холокоста.

...
На 27 януари светът отбелязва Международния възпоменателен ден на Холокоста.
Коментари Харесай

77 години след освобождението на Аушвиц: Списъкът на Шиндлер“ излиза на български език

На 27 януари светът отбелязва Международния възпоменателен ден на Холокоста. Точно 77 години след освобождението на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц-Биркенау издателство „ Кръг “ показва на пазара ново издание на един от най-значимите романи по тематиката – „ Списъкът на Шиндлер “ от австралийския публицист Томас Кинийли.

Основана на действителни събития, още с появяването си през 1982-ра тази трогателна история печели влиятелната премия „ Букър “, а десетилетие по-късно става и основа за основаването на едноименния филм на Стивън Спилбърг. Преводът е на Росица Терзиева, а красивата корица с именит кадър от кино лентата е дело на дизайнерката Наталия Чайкина.

Когато немската войска нахлува в Полша през 1939 година, дружно с нея в страната идват и огромен брой немски търговци и вложители, които преследват лесната плячка – подписват преференциални покупко-продажби за новозаграбено имущество и експлоатират евтиния еврейски труд. Един от тях е Оскар Шиндлер, който се снабдява с фабрика за посуда в Краков. Шиндлер харесва разгулния живот и на драго сърце пилее благосъстоянието си измежду дами и безценен алкохол, до момента в който жестокостта на войната към него става все по-осезаема.



Също толкоз предан хедонист е и комендантът на еврейското гето Краков-Плашов Амон Гьот, само че до момента в който Оскар следи ужасите, които се случват, със свито сърце, то Гьот е самият смут – безнравствен до прекаленост, изгубил всякакво чувство за морал, палач, който с приятност лишава живот. С напредването на военните дейности ситуацията на евреите в Плашов се утежнява от ден на ден, с цел да се стигне до нареждането на Гьот да бъдат натъпкани в тесни вагони за добитък и изпратени към Аушвиц.

Съдбата преплита пътя на двамата мъже, с цел да се окаже, че без да осъзнава, Гьот ще се трансформира в инструмент за идеята, която все по-ясно се обрисува в съзнанието на Шиндлер – да избави колкото може повече евреи.

Така, с помощта на състрадателността си и с риск за себе си, Оскар се трансформира в ангел-хранител и изплаща живота на 1300 евреи. Неговата фабрика се трансформира в дребен оазис на живота посред касапницата на Холокоста. Затова и първичният план за заглавието е „ Шиндлеровият ковчег “ по прилика на Ноевия.

„ Този, който избави един-единствен живот, избавя целия свят “ – гласи талмудският стих, гравиран върху пръстена, който евреите подаряват на Оскар Шиндлер (28 април 1908 - 9 октомври 1974 г.)

Томас Кинийли научава историята на Шиндлер персонално от Полдек Пфеферберг – един от избавените евреи, разказал в детайли случилото се по време на войната. Той е и индивидът, убедил Стивън Спилбърг да снима кино лентата по книгата (1993), който след това печели седем награди „ Оскар “.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР