На 27 и 28 април Севлиево посреща първото юбилейно издание

...
На 27 и 28 април Севлиево посреща първото юбилейно издание
Коментари Харесай

100 000 фиданки и семена от стари български сортове ще бъдат раздадени на юбилейното Х-то издание на фестивала Семе българско в Севлиево

На 27 и 28 април Севлиево посреща първото юбилейно издание на Националния фестивал „ Семе българско ”- с над 100 производители, голям брой начинания, ателиета и демонстрации, ситуирани в 124 шатри в парк “Казармите ”.



Всяка годинанаЛазаров ден и Цветницафестивалът развива, обогатява и надгражда самодейностите и събитията в своята стратегия, с цел да предложи многообразие от интензивности без аналог, всички подчинени на главната идея - да съхраним българщината, да заздравим връзката с корените си, да предадем старите познания на идващите генерации.



Такава е програмата и тази година – цялостна с музика, аромати и усети, с благоприятни условия за скъпи срещи и незабравими прекарвания. Песни, танци, ръчно майсторство, занимания за деца, срещи с пазители на родните обичаи и традиции, беседи за благородни дела.



Специално във връзка юбилейното десето издание на фестивала домакините от Община Севлиево ще изработят Дом на българското слово -къщичка за книги, в която деца и възрастни ще могат да разлистят страниците на книги от български създатели.

Къщичката е първата по рода си в България и ще съхранява творби само на български поети и писатели. За да бъдат подкрепени родните ни създатели и да бъде разпространявана българската художествена литература, първите 10 книги в къщичката ще бъдат предоставени от уредниците.Всекигост на събитието ще може да обогати нашата библиотека навън с обичаната си книга.Къщичката ще бъде отворена целогодишно за всички гости и ще обезпечава опция за свободен продан на българска литература.

Затова, на 27 и 28 април, когато тръгнете към парк „ Казармите ”, вземете със себе си книга от български създател, която ви е впечатлила,за дая оставите в новияѝдом- без значениедалиестара или нова, единствено дано е непокътната.

Врамките на фестивала ще бъдат раздадени над 100 000 фиданки, а многочислените начинания ще трансфорат двата фестивални дни в същински празник. Официалното разкриване е на28 април(събота) от 10:30 часа в парк “Казармите ”, след което ще станем очевидци на осъществяванията на голям брой музикални осъществявания -ФТА „ Развитие “,„ Багатур “,ТК „ Боженци “,спектакъл „ Това сме ние ”, нестинарски танци от Лудогорието,концерт на Вероника Тодорова, оркестър „ Севлиево ”,местни и гостуващи читалища, музикални групи и сформира, а същоКапанския отбор,ДФА „ Габровче “, осъществявания на деца от детски градини и учебни заведения, а кулминационната точка е концертътнаПетя Паневаот “Гласът на България ”.



В конкурса„ Никой не е по-голям от хляба “ще разберем кой ще направи най-вкусната питка тази година, ще заменяем семена от остарели българсик сортове в “Дом за семена ”, ще научим тайните послания на българските щевици, на лимеца и на античните занаяти, а с “С ръце и сърце - късмет за бебе ” още веднъж ще отворим врата за новия живот. Ще се докоснем до неземната хубост на българката в изложбатана Радослав Първанов, ще се забавляваме с “Игрите на баба и дядо ”, ще засадим бъдещес Гората.БГ ”, ще разберем лечебната мощ на българските натурални пробиотици и по какъв начин да облагородим овощната си градина.

За първи път ще бъде показано и дефиле на присъщи български носии от колекционери.

За да продължим да предаваме на децата си завета на предците си в името на България, която носим в сърцето си!Нека посрещнем дружно светлите празници Цветница и Лазаровден! Ще бъде пъстро, красиво, нашенско, с цел да продължи да бъде всичко – от заклевам до върха, все българско!

Подробна стратегия можете да откриете в атачмънтите!

СЛЕДЕТЕ НА ЖИВО НА 28 И 29 АПРИЛ:

https://www.facebook.com/sevlievo

ВИДЕО:

https://fb.watch/rH9o5Tfzlq/

ПОДРОБНОСТИ:

https://www.facebook.com/FestivalSemeBalgarsko
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР