На 23 септември в римското селище Улпия Ескус край Гиген

...
На 23 септември в римското селище Улпия Ескус край Гиген
Коментари Харесай

Община Гулянци и Кметство Гиген участват в подготовката и провеждането на мащабно събитие на Улпия Ескус

На 23 септември в римското населено място Улпия Ескус край Гиген ще се организира античният фестивал „ УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII “, който е част от плановите действия, реализирани от Асоциация Terra Dacica, клон Букурещ и Неправителствени организации Съвет по туризъм – Свищов по Програма Еразъм+ – Партньорства в дребен мащаб „ Европейско единение и завещание на селско равнище посредством историческа възстановка “

От седмици Община Гулянци и Кметство Гиген приготвят терена за събитието. В програмата ще се включи и Местната комисия за битка с противообществените прояви при Община Гулянци, която ще провежда в допълнение тематични интензивности за присъстващите деца и възпитаници, като за най атрактивното присъединяване са планувани награди – 250 лева за детска градина и 350 лв. за учебно заведение.



Организаторите от Съвета по туризъм дават обещание вълнуващо прекарване на всички гости на фестивала „ УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII “.

За първи път след доста епохи по улиците и пред храмовете на римския град ще прозвучат командите на римските центуриони, ще се оферират римски храни, занаятчии ще демонстрират занаятите си, даки и сармати ще покажат доспехите си. Във фестивала ще вземат присъединяване 40 реенактори от най-старите групи за антични възстановки в България и Румъния – Първи Италийски легион и Terra Dacica Aeterna, които ще възпроизведат събития, традиции и обичаи от античността. Ентусиастите от групите за възстановки ще показват умения, мощ, исторически оръжия и дрехи, които ще ви пренесат във времената на подем на Римската империя.



Фестивалът кани децата и родителите им от общините Гулянци и Долна Митрополия, всички фенове на античната история и приключенията, туристи от цялата страна! Подготвена е вълнуваща стратегия, представяща културното благосъстояние и античната история по дунавските земи. Посетителите ще имат опцията да се насладят на разнородни изложения, работилници, представления, военни демонстрации и други старинни приумици, които ще забавляват и обогатяват вашите познания за античното завещание.



„ Военните демонстрации са зрелищни и рискови! Ще покажем клетвата на легионера, борбите с враговете на империята и ежедневния им обичай. Ще разкажем историята на даките и борбите им с Римската империя, със незабравим отпечатък върху историята на Улпия Ескус. Решителната огромна борба в събота вечер ще опълчи всички участници – римляни и варвари! “ – описват уредниците и приканват: „ Не пропускайте шанса да се присъедините към нас на I АНТИЧЕН ФЕСТИВАЛ „ УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII “ и да се потопите в магията на античната история. Очакваме ви в Гиген и римския град Улпия Ескус на 23-ти Септември 2023 година! “

23 Септември 2023, Улпиа Ескус

10.00 Откриване на фестивала. Приветствие към участниците и посетителите от кметовете на общините Гулянци и Долнa Митрополия.

10.30 Представяне на групите за възстановки, участващи във фестивала. Освещаване на знамената с тържествена гала. Запалване на фестивалния огън.

11.00 Ателиета и работилници за посетителите - почитатели на историята. Антични занаяти и приложни изкуства, антична мозайка и рисуване; гримьорско студио - варварските цветове на войната и макиажа на римската матрона. Тъкане, тегел на антични дрехи, коване, обработка на кожи, грънчарство, пукотевица с лък, антична военна подготовка, за малчугани и огромни.

12.00 Античната кухня: проява на достоверна антична кухня с подготвяне и представяне на ястията пред гости, посетители и участници. Дегустация на публиката до последна троха и лъжица.

13.00 Ритуал по полагане на военна клетва Sacramentum Militiae на легионерите-новобранци. Възстановеният обред в осъществяване на легионерите от Legio I Italica демонстрира непреходния темперамент на военната клетва в името на родината.

13.30 Презентация на облекло и оръжие на траки, даки, гети.

14.00 Презентация на облекло и оръжие на римляни

14.30 Викторина с любопитни исторически обстоятелства за публиката.

15.00 Настолни игри и зарове: проява на антични настолни игри от Рим и Ориента. Турнир ”Ulpia Oescus Open ” по Рота и Дама за всички искащи – за премиите на кметовете.

16.00 Голямата борба сред варвари и римляни: Една акция в лимеса на Истър След следващите провокации на варварските племена римските легиони нахлуват оттатък Дунава и се насочват към полевия лагер на обединената войска на даки и сармати. Вождът на варварите приканва за победа и дава обещание богатата плячка от римските замъци да се подели сред войните-победители. Римският военачалник подвига морала на легионерите с адлокуцио – вдъхновяваща тирада и приканва за погром на вероломния и лицемерен зложелател. Възползвайки се от различията сред съюзниците-варвари, римляните нанасят мълниеносен удар и печелят борбата, само че не и войната.

17.00 Загасяне огъня на Фестивала, награждаване на участниците. Обща фотография на участниците пред Голямата базилика в Улпия Ескус. Закриване на Фестивала.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР