На 22 април – Международния ден на Земята, беше официално

...
На 22 април – Международния ден на Земята, беше официално
Коментари Харесай

Откриха парк „Развигор” - зеленият оазис в центъра на Севлиево

На 22 април – Международния ден на Земята, беше публично открит парк „ Развигор ”. Зелен оазис с декоративни арт пластики, намиращ се сред постройката на НЧ „ Развитие-1870 ” и хотел „ Севлиево Плаза ”.

Паркът е взаимен план на Община Севлиево, Читалището и Сдружение с нестопанска цел „ Хоталич ” - eко концепция, осъществена с присъединяване на учениците и колектива на Професионална гимназия „ Марин Попов ”.



Парк „ Развигор ” откриха кметът на община Севлиево доктор Иван Иванов, зам.-кметът Невена Тодорова, ръководителят на НЧ „ Развитие-1870 ” Данаил Лалев и ландшафтният дизайн Симеон Абанос. На събитието участваха възпитаници от ПГ „ Марин Попов ”, с учител Красимира Данаилова и шефът на учебното заведение Наталия Иванова.



С реализацията на плана пространството в централната градска част на Севлиево се трансформира в зелен оазис. Професионалната и изобретателна идея за ландшафтен дизайн на зелената повърхност основава естетика сред архитектурата и естествените форми.



„ Приветствам концепцията тъкмо в Деня на Земята да създадем това публично разкриване. Чудесна концепция, която подкрепихме още в първичния й вид. Пространството към този момент наподобява по друг метод. То е много красиво, a към този момент и зелено. Надявам се с общи старания да го поддържаме. Радвам се, че един подобен план сплоти старания и по този начин дружно съумяваме да преобразяваме пространства в нашия град. Помним какво беше тук. Имаше изсъхнали борове, а в този момент всички тези арт детайли, с помощта на господин Абанос, внасят доста смисъл, освен нюанс. Радвам се, че този план завърши сполучливо. Благодаря на всички, които се включиха и поставиха старания, с цел да го осъществяваме ”, показа доктор Иванов.

За началото, за фантазията с психика, описа ръководителят Данаил Лалев: „ В началото беше единствено план. Малко по-късно някогашният секретар на читалището Галя Христова го назова „ Развигор ”, което значи развиване и гора, а то съответства с древнославянския господ на топлия пролетен вятър. Не спряхме до тук и планът се трансформира в ландшафтен. Тук на помощ пристигна нашият другар Симеон Абанос, който за малко време ни показа концепцията си на макети. Потърсихме помощта на доктор Иван Иванов и на отрасловия зам.-кмет Невена Тодорова, които ни поддържаха. Благодаря на Сдружение с нестопанска цел „ Хоталич ”, което ни поддържа финансово. Благодаря на учениците и колектива на Професионална гимназия „ Марин Попов ”, с чиито дарени средства монтирахме осветяване в парка. Пожелавам да посещаваме по-често това място, да си почиваме, да му се радваме и да споделяме „ Аз обичам Севлиево ”. Успешната реализацията на парк „ Развигор ” акцентира положителното съдействие сред Община Севлиево и читалището, което се оказа добротворно ”.

Авторът на плана и изпълнител на ландшафтния дизайн Симеон Абанос пожела по-нататъшното развиване на града в стопанската система, образованието и културата. На жителите на Севлиево – да опазват природата и да я съхраняват.

За край на церемонията по разкриване на парк „ Развигор ”, с грижа към природата, кметът доктор Иванов и Данаил Лалев преотстъпиха на учениците от ПГ „ Марин Попов ” засяването на шубрак – знак на зеленото бъдеще, с мисъл, фокус и грижа за околната среда.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР