На 19 април Народното събрание прие поправките в Закона за

...
На 19 април Народното събрание прие поправките в Закона за
Коментари Харесай

За да спре зеления рекет, Народното събрание възстанови едноинстанционното обжалване на ОВОС

На 19 април Народното събрание одобри поправките в Закона за запазване на околната среда, които поставят завършек на рекета на зелените неправителствени организации.

Най-важната смяна е, че се връща още веднъж едноинстанционното обжалване на оценките за влияние върху околната среда(ОВОС) пред Върховния административен съд, само че единствено за държавните обекти от национално значение. Такива са построяването на 7 и 8 реактор на АЕЦ Козлодуй, автомагистрали, тунели, ЖП линии и обектите от сигурността.

За всички други огромни планове, в това число и за частните, като тези за злато рандеман, кариери, рандеман на потребни изкопаеми и така нататък, обжалването на Оценка на въздействието върху околната среда и екологичните оценки остава двуинстанционно.

През 2022г., под натиска на някогашните зелени министър и заместител министър на околната среда и водите, Борислав Сандов и Тома Белев, Народното събрание одобри ремонти в Закона за запазване на околната среда и върна двуинстанционно обжалване на Оценка на въздействието върху околната среда и Екологичните оценки на обектите от национално значение и тези от сигурността. Те трябваше да влязат в действие след 2 години - от 01 юли 2024г. Желанието на еколозите е, посредством жалбите в съда още веднъж да могат да упражняват напън върху страната, да имат медийни изяви и партията им „ Зелено придвижване “ да има въздействие.

Зелените лъжат хората, които са срещу златодобива

За да блокират поправките и да принудят Президента Румен Радев да наложи несъгласие на Закона за поощряване на вложенията, еколозите популяризират погрешни неистини и заблуди.

Те настояват, че поправките не били единствено за държавните национални обекти, а и за всички частни планове, в това число и тези за златодобив, за кариерите и потребните изкопаеми. Нещо, което е безспорна погрешно.

Оценка на въздействието върху околната среда на тези проекти  постоянно е бил и ще остане двуинстанционен.

Зелените разчитат на незнанието на хората, за това какви закони се одобряват, и употребяват това, с цел да накарат хората да пишат писма и петиции до Президента Румен Радев да наложи несъгласие.

Техен остарял способ е да засипват институциите с едни и същи писма, с цел да блокират администрацията.

Еколозите от партията „ Зелено придвижване “ ще употребяват обстановката, с цел да си създадат акцията за парламентарните избори. Наскоро те бяха изключени от Коалицията ПП-ДБ и ще се явяват сами на изборите. Затова търсят скандал, който да бъде отразяван от медиите.

Те се пробваха, преди измененията в Закона за поощряване на вложенията и тези в Закона за запазване на околната среда, да създадат народен митинг, на който обаче събраха едвам 20 души. 

Поради забавеното строителството и липса на автомагистрали, в резултат на непрестанните обжалвания от неправителствени организации, най-много зелени, България е преди всичко в Европа по жертви от произшествия на брой поданици.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР